25 juli, 2024
DefensieBronzen Schild voor Regiment Geneeskundige Troepen

Bronzen Schild voor Regiment Geneeskundige Troepen
B

Het Regiment Geneeskundige Troepen heeft 15 oktober 20202 op de Generaal Spoorkazerne in Ermelo het Bronzen Schild ontvangen. Dat is de hoogste groepswaardering binnen de landmacht en wordt alleen bij hoge uitzondering toegekend. Het regiment ontvangt de onderscheiding voor de buitengewone toewijding en bijzonder lovenswaardig optreden gedurende de periode 1869-2020.

400 Geneeskundig Bataljon

Regimentscommandant en tevens commandant 400 Geneeskundig Bataljon (Gnkbat) luitenant-kolonel Henry Bloemendal nam de onderscheiding van Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen in ontvangst. Wijnen memoreerde in zijn toespraak aan de 151-jarige langdurige inzet van het Regiment op hoog niveau, zowel in oorlogs- als vredestijd.

Coronacrisis

Het Regiment Geneeskundige Troepen zag in verschillende samenstellingen actie in de Tweede Wereldoorlog, Nederlands Indië, Congo, de Watersnoodramp van 1953, Libanon, Bosnië, Irak, Afghanistan en Mali. De genezeriken staan door de coronacrisis weer in het centrum van de belangstelling door hun ondersteuning in civiele ziekenhuizen.

Tekst: MinDef / Redactie ODB

Afbeelding: AVDD / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: