19 april, 2024
DefensieAir Manoeuvre Brigade Aan De Slag In Brabant

Air Manoeuvre Brigade Aan De Slag In Brabant
A

 

Militaire eenheden van de Luchtmobiele Brigade (LMB) en het Defensie Helikopter Commando (DHC) oefenen van 29 maart tot en met 1 april in Brabant. De  land- en luchtmachteenheden trainen tijdens de oefening Joint Falcon hun samenwerking voor operaties door de lucht en op het land.

Joint Falcon is vooral bedoeld om de samenwerking tussen de land- en luchtmacht te trainen en daar waar mogelijk te verbeteren. Dit betreft samenwerking op alle gebieden, zowel ter voorbereiding van daadwerkelijke inzet als de inzet zelf. Aan de oefening wordt deelgenomen door een compagnie van de Luchtmobiele Brigade(LMB). Het DHC levert Apaches gevechtshelikopters en Chinook- en Cougar transporthelikopters.

Op 29 en 30 maart speelt de oefening op vliegbasis Gilze-Rijen, op het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando en in de omgeving van de  Peel. Op 31 maart verplaatst de oefening naar de Oirschotse heide. Dit is naast militair oefenterrein tevens een laagvlieggebied voor militaire helikopters.

Door de inzet van de Rode Baretten met helikopters van de Luchtmacht is Defensie in staat om snel en doelgericht acties in vijandelijk gebied uit te voeren. In het scenario van de oefening worden de Rode Baretten onder bescherming van Apache gevechtshelikopters afgezet met Chinook of Cougar transporthelikopters.

Dit soort oefeningen geeft de Apachevliegers de mogelijkheid om te oefenen in Close Air Support (het ondersteunen van de grondtroepen). De Chinook- en Cougar vliegers en loadmasters beoefenen het gebruik van landing zones en het bevoorraden van grondeenheden met behulp van slingload (externe lading onder de helikopter). Bij verminderd zicht, in de avonduren, wordt er gevlogen en geoefend met zgn. Night Vision Goggels (nachtzichtapparatuur).

De geïntegreerde oefening staat niet op zich. De samenwerking tussen 11 LMB en DHC is structureel. Samen vormen zij de Air Manoeuvre Brigade. Dat is een snel inzetbare troepenmacht die kan worden ingezet voor het veiligstellen of het ver- of heroveren van bruggenhoofden, gebieden en vliegbases. In diverse uitzendgebieden zoals Irak, Afghanistan en vandaag de dag Mali, heeft deze samenwerking zijn waarde bewezen.

Voor vragen omtrent de oefening kunt u terecht bij de Sectie Communicatie van het Defensie Helikopter Commando via telefoonnummer 0161-296102 of 06-22605833.

bron: Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: