22 juni, 2024
DefensieAanpak mobiele bendes versterkt

Aanpak mobiele bendes versterkt
A

De aanpak van mobiele bendes wordt verder versterkt. Een betere uitwisseling van informatie met buitenlandse politiediensten moet de Koninklijke Marechaussee (KMAR) en Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) helpen bij het opsporen, aanpakken en tegenhouden van rondtrekkende bendes uit Centraal- en Oost-Europa. Dat schrijft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De betere uitwisseling van gegevens moet ervoor zorgen dat KMAR en KLPD scherper zicht krijgen op dadergroepen, verblijfplaatsen en veelgebruikte routes. Dat moet helpen bij het opsporen en tegenhouden van mobiele bendes. Door de betere informatie-uitwisseling kan ook de identiteit en eventuele antecedenten van aangehouden personen beter worden gecontroleerd. Daarnaast gaat de politie meer werk maken van het verstoren en frustreren van mobiele bendes met handhavingscontroles en de aanpak van het helingscircuit.

iets-minder-omzet-voor-detailhandel

In de brief schrijft minister Opstelten ook dat verdachten uit Oost-Europa zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland zoveel mogelijk worden vastgehouden zodat afdoening via snelrecht leidt tot lik-op-stukbeleid. Verder  heeft minister Opstelten afspraken gemaakt met zijn Belgische en Duitse collega’s over betere samenwerking in de strijd tegen mobiel banditisme. Zo komt er een gezamenlijke werkgroep die zich bezighoudt met grensoverschrijdende woninginbraken en carjackings.

In de brief staan ook de resultaten van de integrale aanpak die de KMAR en KLPD samen met onder andere het bedrijfsleven heeft ingezet in 2012 om mobiel banditisme tegen te gaan. Zo houdt de politie wekelijks specifieke acties en maandelijks grootschalige acties tegen mobiele bendes. Ook is het  aantal aangehouden verdachten uit Oost-Europa is gestegen van 4300 in 2010 naar bijna 5000 in 2012. De meesten worden verdacht van woninginbraken, voertuigcriminaliteit en winkeldiefstallen. Samen met het bedrijfsleven zijn de afgelopen anderhalf jaar tal van preventieve maatregelen in gang gezet waardoor onder andere het aantal gevallen van ladingdiefstal en skimming is teruggedrongen.

Bron: Ministerie van Veiligheid en Justitie

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: