15 juli, 2024
Defensie70 jaar Explosieven Opruimingsdienst

70 jaar Explosieven Opruimingsdienst
7

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) viert op donderdag 9 oktober haar 70-jarig bestaan. De viering vindt plaats op de Sergeant-majoor Scheickkazerne in Soesterberg. Op deze dag worden verschillende presentaties gegeven waarin het werk van de EOD en de samenwerking met verschillende partners, zoals politie en gemeenten, tot uitdrukking komt. 

Daarnaast vinden er verschillende demonstraties plaats waar situaties en inzet worden nagebootst en het high tech materiaal goed zichtbaar is. Met dit materiaal is Defensie beter in staat in te spelen op de huidige en toekomstige explosievendreiging in binnen- en buitenland.

De EODD is verantwoordelijk voor de identificatie en ruiming van explosieven. Dat varieert van vondsten uit de Tweede Wereldoorlog tot geïmproviseerde explosieven. Jaarlijks krijgt de EODD zo’n 2.000 tot 2.400 opdrachten. Zij ruimen gemiddeld 10.000 explosieven per jaar. Vier EOD-ploegen staan dagelijks klaar voor de veiligheid van Nederland. De militairen zijn actief op het land en in het water. Ook door de huidige situatie in de wereld blijft de werklast van de EOD hoog. De EODD staat 24 uur per dag klaar in zowel Nederland als het buitenland om de veiligheid te garanderen.

bron: Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: