19 mei, 2024
Defensie5 militairen gewond tijdens oefening Altmark

5 militairen gewond tijdens oefening Altmark
5

Bij een ongeval tijdens een oefening bij het Duitse Altmark zijn 15 april jl. vijf militairen van de landmacht gewond geraakt. Drie van hen zijn afgevoerd naar Duitse ziekenhuizen, maar worden daar naar verwachting vandaag uit ontslagen.  

Tijdens het incident kwamen een Fennek-verkenningsvoertuig en een Boxer-pantserwielvoertuig met elkaar in botsing. Twee van de vijf gewonden kwamen met wat blauwe plekken en de schrik vrij.

De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de toedracht. Daarnaast is de Inspectie Veiligheid Defensie een oriënterend onderzoek gestart naar de aanleiding van het voorval.

De betrokken militairen nemen deel aan Grand Quadriga, onderdeel van de omvangrijke NAVO-oefening Steadfast Defender. Een groot deel van 13 Lichte Brigade traint momenteel op het Duitse gevechtsoefencentrum nabij Altmark. 

Alle militairen hebben zelf hun thuisfront ingelicht.

BOXER IN AMERSFOORT AMERSFOORT: 23APR2004 FOTO: HENNIE KEERIS De Koninklijke landmacht heeft een operationele behoefte aan gepantserde voertuigen voor ondersteunende taken die in het gehele geweldsspectrum kunnen opereren. Gegeven de gestelde eisen aan het pantservoertuig op het gebied van bescherming, mobiliteit en laadvermogen bestaat er geen alternatief van de Boxer dat daaraan kan voldoen. De Boxer moet vanaf 2009 de pantservoertuigen YPR en M577 vervangen die thans voor ondersteunende taken worden gebruikt. Die voertuigen hebben inmiddels het eind van hun levensduur bereikt.  Als gevolg van de bezuinigingen is de totale behoefte aan Boxer-voertuigen naar beneden bijgesteld van 359 naar 257 stuks waarvan 200 in de eerste optionele serie.

Tekst: MinDef / Redactie ODB

Afbeelding: MinDef / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: