24 februari, 2024
Defensie43ste Brigade Onderdeel Duitse 1ste Pantserdivisie

43ste Brigade Onderdeel Duitse 1ste Pantserdivisie
4

De Nederlandse 43 Gemechaniseerde Brigade wordt op 17 maart 2016 middels een ‘integratie-appèl’ opgenomen in de Duitse 1. Panzerdivision. Tijdens deze ceremonie draagt Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif officieel het vaandel over aan de Inspekteur des Heeres Generalleutnant Jörg Vollmer.  

De Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen ondertekenden aan boord Zr. Ms. Karel Doorman op 4 februari 2016 hiervoor de overeenkomst in Amsterdam. Daarmee bevestigen zij de integratie van 43 Gemechaniseerde Brigade in de 1e Duitse Pantserdivisie.

Deze integratie is uniek in de militaire geschiedenis. Een Nederlandse compagnie met Duits materieel wordt onderdeel van een Duits tankbataljon, dat deel uitmaakt van een Nederlandse brigade, die onder bevel staat bij een Duitse divisie. Met de integratie keert de Leopard 2A6 gevechtstank terug in het wapenarsenaal van de Koninklijke Landmacht.

De Nederlandse tankcompagnie is gelegerd in Bergen Hohne in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De overige onderdelen van 43 Gemechaniseerde Brigade blijven gelegerd in Havelte. Nederland brengt voor deze samenwerking de resterende zestien Leopard 2A6-tanks in. Duitsland moderniseert deze tanks en brengt ze onder in de eigen tankpool, waaruit Nederland de achttien benodigde tanks zal leasen.

Bron: Mindef

Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: