25 juli, 2024
Defensie350 jaar Korps Mariniers

350 jaar Korps Mariniers
3

Het Korps Mariniers bestaat op 10 december aanstaande 350 jaar. Nederland staat daar op 12 december op feestelijke wijze bij stil. Zijne Majesteit de Koning is bij de viering aanwezig en neemt na afloop van de ceremonie het defilé af op de Rotterdamse Coolsingel.

Circa tweeduizend (oud-)mariniers, een eenheid van de vloot, de Marinierskapel der Koninklijke Marine, Tamboers en Pijpers én de Britse Royal Marines Band Service lopen mee in het defilé. De aanwezigheid van de Britten onderstreept de lange historische samenwerking met het Britse en Amerikaanse Korps Mariniers. De verschillende uniformen waarin de mariniers meelopen, verwijzen naar de geografische gebieden waarin zij wereldwijd optreden. Ook zijn diverse historische en hedendaagse voer- en vaartuigen te zien. Het defilé wordt afgesloten met een luchtdefilé. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en de commandant van het Korps Mariniers, brigadegeneraal der mariniers Richard Oppelaar, houden een toespraak.

Michiel_de_RuyterDe viering heeft als thema ‘Eeuwenoude traditie, eigentijds perspectief’. Op 10 december 1665 werd bij resolutie van de Staten van Holland en West-Friesland het ‘Regiment der Marine’ opgericht. Het initiatief kwam van raadspensionaris Johan de Witt en luitenant-admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter, die de oprichting van een permanente marinierseenheid voor Nederland als grote handelsnatie in de Gouden Eeuw onmisbaar achtten. Al sinds de oprichting in 1665 zijn mariniers in Rotterdam gestationeerd.

Traditioneel herdenkt het Korps Mariniers op 10 december hun gevallen kameraden. Dit gebeurt met een militaire ceremonie en kranslegging op het Oostplein in Rotterdam. De herdenking op het Oostplein wordt bijgewoond door deputaties van actief dienende en oud-mariniers, veteranen en de burgerij van Rotterdam. Diverse hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de burgemeester van de Maasstad, ing. Ahmed Aboutaleb en de commandant van het Korps Mariniers, leggen een krans bij het monument ‘De Marinier’. De ceremonie wordt ondersteund door de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Bron Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: