16 april, 2024
Defensie19 September Luchtlandingen Ginkelse Heide

19 September Luchtlandingen Ginkelse Heide
1

Zaterdag 19 september treden ongeveer 750 Rode Baretten uit 8 verschillende landen in de voetsporen van hun voorgangers. Op 17 september 1944 begon de grote luchtlandingsoperatie Market Garden die tot doel had Nederland te heroveren op de Duitsers en door te stoten naar het Ruhrgebied.

Tijdens deze operatie landden 2000 parachutisten op de Ginkelse Heide in de buurt van Ede. Deze militairen, afkomstig uit Groot Brittannië en Polen, hadden tot taak de landingszones veilig te stellen en de brug over de Rijn bij Arnhem te veroveren. De brug was cruciaal voor de verdere doortocht naar Noord-Nederland en Duitsland.

Tijdens de herdenkingen wordt dit jaar wordt voor het eerst een Amerikaanse Boeing C17 Globemaster III ingezet voor het droppen van parachutisten. De C17 is een van de grootste militaire transportvliegtuigen en kan ongeveer 100 parachutisten vervoeren.

Ter voorbereiding op de grote dropping van parachutisten op zaterdag gaan de militairen ook eerder in de week een aantal sprongen uitvoeren. Woensdag 16 september vormt het militaire oefenterrein Marnehuizen (Groningen) het decor voor een dropping. Donderdag 17 september zijn de parachutisten op de Ginkelse Heide te zien en vrijdag 18 september springen de Rode Baretten op het Houtdorperveld in de gemeente Ermelo.

Het Houtdorperveld werd begin jaren ‘70 van de vorige eeuw gebruikt voor de opnames van beelden van een grootschalige paradropping voor de film ‘A Bridge Too Far’. Voor de deelnemende militairen geven deze locaties zeker een diepere betekenis aan de sprong.

Gedurende de Airborne week worden verschillende herdenkingen en evenementen georganiseerd. Nieuw dit jaar is de mars die militairen na hun sprong op de Ginkelse Heide op 17 september gaan lopen. De route van ongeveer 18 kilometer voert de Rode Baretten langs een aantal historische locaties van de operatie Market Garden en eindigt na het doorkruisen van de binnenstad van Arnhem bij de John Frostbrug.

De paradroppings en de mars worden georganiseerd door 11 Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen en met samenwerking van de gemeentes Ede en Ermelo.

Bron: Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: