22 mei, 2024
Defensie100.000 bezoekers veteranen en marinedagen 2022

100.000 bezoekers veteranen en marinedagen 2022
1

De Marinedagen en de veteranendag 2022 hebben 9 en 10 juli ruim 100.000 bezoekers getrokken. Zij kregen op de Marinebasis in Den Helder een uniek kijkje achter de schermen van het werk bij de Koninklijke Marine. Zo waren er verschillende demonstraties en was een groot aantal schepen opengesteld. De Marinedagen werden voor het eerst sinds vijf jaar weer gehouden.

Toekomst

De nadruk lag dit keer op verschillende technologische innovaties binnen het maritieme domein. Dat gebeurde onder het thema ‘Workforce of the Future’.

CD ops

Hoe gaat het eraan toe bij een drugsbestrijdingsactie? Via een goed zichtbare demonstratie kon het publiek er een indruk van opdoen. Ook kwam de mijnendienst in actie door te tonen hoe een explosief veilig tot ontploffing valt te brengen. Verder voerde het Korps Mariniers een amfibische landing uit.

Schepen

Twee schepen die de marine de afgelopen periode voor de NAVO heeft ingezet, waren net op tijd thuis voor de Marinedagen. Het fregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën was als stafschip actief binnen de Standing NATO Maritime Group 1, terwijl Zr.Ms. Karel Doorman als ondersteunings- en bevoorradingsschip werd ingezet binnen dit vlootverband. De operaties van deze schepen laat het belang van de operationele gereedheid van de marine duidelijk zien.

RFA Mounts Bay

Het publiek kon niet aan boord van beide schepen. Dat kon wel bij bijvoorbeeld Zr.Ms. Tromp, Rotterdam, Holland, Makkum, Mercuur en Schiedam. Ook uit het buitenland was het nodige aanwezig. Denk aan het imposante 180 meter lange Britse landing ship dock RFA Mounts Bay.

Kinderen

Zelfs aan de jongste doelgroep was gedacht. Zo konden in het mariniersdorp jonge kinderen klimmen en klauteren en zich een ware marinier wanen. Ook kon de jeugd deelnemen aan brandbestrijding waarna ze een diploma in ontvangst namen. De Koninklijke Marechaussee nam de kinderen mee in een ME oefening waarbij twee stouteriken opgepakt moesten worden.

Mening ODB

Leden van het bestuur van de ODB waren op deze dagen aanwezig.  Een dikke pluim voor bureau evenementen en al het Defensiepersoneel voor hun inzet.   “BZ”

– Mening ODB

Tekst: MinDef / Redactie ODB

Afbeelding: AVDD / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: