31 mei, 2024
DefensieEen hackpakket voor een late kerst

Een hackpakket voor een late kerst


Privé- en Defensie-e-mailadressen die Defensiemedewerkers invoerden op een site voor kerstpakketten (www.mijndefensiewens.nl), zijn in handen gevallen van hackers. Begin maart werd een server van deze kerstpakkettenleverancier gehackt. Deze server staat los van het Defensienetwerk. De leverancier geeft aan dat geen andere persoonsgegevens zoals adressen hierbij zijn buitgemaakt.

De leverancier leverde kerstpakketten aan Defensie, met uitzondering van DMO, MIVD en een deel van het CLAS. De leverancier heeft aangifte gedaan van de hack en de politie onderzoekt de zaak verder. Door de hack bestaat het risico dat spam of phishingmails naar de buitgemaakte e-mailadressen worden gestuurd. De eerste meldingen hiervan zijn al binnengekomen. Bijvoorbeeld een mail met als afzender “Keuzeplezier” waarin ontvangers wordt gevraagd op een link te drukken. Een andere mail wordt verzonden uit naam van “Giel Beler van BNN” en bevat een video.

Mocht u dergelijke mails ontvangen op uw privé mailadres, klik nooit op links, open geen documenten en wis de mail. Het Joint IV Commando (JIVC) houdt mails die aan defensie mailadressen zijn gericht zoveel mogelijk tegen.

Bij twijfel of andere vragen kunt u ook altijd bij uw lokale beveiligingsfunctionaris terecht.

Bron: Ministerie van Defensie

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: