7 september, 2024
BuitenlandWie De Ogen Sluit Voor Het Verleden, Is Blind Voor De Toekomst

Wie De Ogen Sluit Voor Het Verleden, Is Blind Voor De Toekomst
W

Bij het monument op de Vijfsprong aan de Middenweg is zaterdagmorgen de capitulatie van Japan herdacht. Daarmee kwam een einde aan de oorlog in Zuidoost-Azië en tegelijk van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Namens de Onafhankelijke Defensiebond legden voorzitter Erik Jurriëns en secretaris Aad Splinter namens bestuur en leden een fraai bloemstuk. Onderwerp dit jaar was als je je ogen sluit voor het verleden, blind is voor de toekomst.

Het was deze dag precies zeventig jaar geleden dat de capitulatie door Japan ondertekend werd, “maar voor degenen die de Japanse bezetting hebben meegemaakt is de oorlog nog steeds aanwezig”, sprak burgemeester Koen Schuiling. Hij riep in zijn toespraak dan ook op niet te vergeten, “omdat het nog steeds van groot belang is dat wij het verleden met elkaar delen, zodat het geen vergeten verhaal wordt”.

Burgemeester Schuiling was samen met wethouder Dirk Pastoor aanwezig bij de 15 Augustus Herdenking. Ze droegen de Melati, de Indische Jasmijn, het symbool voor herinnering en herdenking. “Degenen die het allemaal meegemaakt hebben verdienen onze hoogste waardering en ons diepste respect. Wij allen mogen ons gelukkig prijzen dat we vandaag, 15 augustus 2015, de capitulatie van Japan kunnen herdenken en elkaar de verhalen kunnen vertellen. Laten we nooit uitgepraat raken”, aldus Schuiling.

De herdenking bracht zaterdag tussen de 250 en 300 mensen naar de Vijfsprong. De ceremonie begon met het halfstok hijsen van de vlag. Daarna volgden enkele toespraken van behalve de burgemeester ook vlootpredikant Veltkamp en mevrouw De Ronde. Ds.Veltkamp ging nadrukkelijk in op de droeve periode zelf en alle verschrikkingen die de mensen toen hebben meegemaakt. Ook hij benadrukte dat we “moeten blijven vertellen, blijven luisteren en er niet het zwijgen toe doen”.

Daarna werd tijdens de herdenking het Indisch Onze Vader gebeden en het Wilhelmus gespeeld, daarna werd een minuut stilte gehouden. Aan het einde van de bijeenkomst werden kransen en bloemstukken gelegd, onder anderen namens de gemeente Den Helder, het KIM, de Stichting 15 augustus herdenking Den Helder en het Karel Doorman fonds. Na de herdenking kwam een deel van het gezelschap nog bijeen voor koffie en napraten.

bron: Den Helder Actueel/Ronald Boutkan

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: