21 juli, 2024
BuitenlandWaterkanon Tegen Betogende Belgische Militairen

Waterkanon Tegen Betogende Belgische Militairen
W

De betoging van militairen in Brussel leek even uit de hand te lopen. Hun collega’s van de politie moesten het waterkanon inzetten. Voor het eerst in 14 jaar tijd trok gisteren een massa militairen door de Brusselse straten om te betogen. ‘De nieuwe pensioenregeling is de druppel’, klinkt het. De betogers waren volgens een legervakbond met zo’n 10.000, volgens de politie met 8.120.

De betoging verliep aanvankelijk vrij rustig, maar later in de middag werd de sfeer grimmiger. Er werden rookbommen gegooid. In de buurt van het kabinet van minister van Defensie Steven Vandeput probeerden de betogers de politie te omzeilen. Daarop zette de politie traangas en uiteindelijk het waterkanon in.

De militairen gooiden ook met citroenen die symbool staan voor de ‘zure maatregelen’ van de regering die de militairen ‘uitknijpt’. Na de gespannen confrontatie met de politie hebben de vertrekkende militairen de hand van de politieagenten geschud. De militairen gingen daarna naar het Albertinaplein, waar de manifestatie ontbonden moest worden.

De vakbonden pikken het niet langer dat de regering-Michel bij de rijksbegroting 2017 heeft beslist om de pensioenleeftijd van alle militairen vanaf volgend jaar systematisch te verhogen. Die gaat omhoog van 56 jaar (nu) naar 63 jaar (2030). Vanaf 2019 vervalt ook de speciale pensioenberekening voor militairen.

Een delegatie van de vakbonden heeft goed een uur met minister van Defensie Steven Vandeput overlegd, maar dat heeft volgens hen niet veel opgeleverd. Mogelijk volgen nieuwe acties als de regering niet wil toegeven. Ook het Belgische leger heeft net als het Nederlandse geen stakingsrecht.

Uiteindelijk kozen de Belgische militaire vakbonden om op Koningsdag te betogen, het was immers een vrije dag voor hen. De stafchef van de landmacht had gisteren in een anonieme post op Facebook zware kritiek geuit op de verhoging van de militaire pensioenleeftijd.

bron: De Standaard.be/redactie

Arag Banner
Vorig artikel
Volgend artikel
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: