15 april, 2024
BuitenlandVredepeel spil Europese luchtverdedigingsoefening

Vredepeel spil Europese luchtverdedigingsoefening
<

Een conflict tussen de NAVO en een agressor met de modernste wapensystemen. Het is van levensbelang dat het bondgenootschap snel en adequaat reageert op elke dreiging vanuit de lucht. Dat is het scenario van een internationale luchtverdedigingsoefening die maandag 6 maart jl. is begonnen. Kloppend hart van Joint Project Optic Windmill is Vredepeel, de thuisbasis van de Nederlandse luchtverdedigers.

Complex

De oorlog in de Oekraïne toont de vernietigende werking van ‘slimme’ drones en ‘hightech’-raketten. Bijna alle lidstaten van de NAVO beschikken over luchtverdedigingscapaciteit om een dreiging af te wenden. Maar die verschillende wapensystemen zijn pas echt effectief als ze als geheel opereren. En dat is een complexe opdracht.

Afstemming op vele fronten

Voor vrijwel elk gevaar is namelijk een specifieke tegenmaatregel nodig. Daarom zijn luchtverdedigingssystemen divers. Zo kan het ene drones onderscheppen, een andere een vliegtuig of helikopter en de volgende een raket. Samen dekken de radar- en wapensystemen het hele spectrum af, maar dan moeten ze wel onderling samenwerken. Dat vereist afstemming op meerdere terreinen.

Compleet gesimuleerd

Zo spectaculair als de oefening misschien lijkt, is die niet. Er staat namelijk geen raket op scherp. Alles wordt gesimuleerd. Het zijn dan ook met name de meest geavanceerde computers die de ruggengraat vormen van deze grootste Europese oefening in zijn soort. Joint Project Optic Windmill duurt tot 1 april.

Tekst: MinDef / Redactie ODB

Afbeelding:MinDef / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: