23 juni, 2024
BuitenlandUitgavennorm NAVO-landen in Vilnius vastgelegd.

Uitgavennorm NAVO-landen in Vilnius vastgelegd.
U

Op de NAVO-top in Vilnius hebben alle bondgenoten zich gecommitteerd aan de Defence Investment Pledge. Nederland zal de komende jaren minimaal 2% van het bruto binnenlands product aan Defensie besteden. Dit vanwege de verslechterde veiligheidssituatie in Europa. De investering is nodig om capaciteiten op te bouwen om zo te blijven bijdragen aan de versterking van de bondgenootschappelijke afschrikking en verdediging. En uiteraard ook aan de weerbaarheid van Nederland zelf.

Steun aan Oekraïne.

Nederland benadrukte in Vilnius dat de NAVO Oekraïne moet blijven steunen tegen de voortdurende Russische agressie. Dit kon op brede steun rekenen binnen het bondgenootschap. Minister Ollongren vroeg in dit verband wederom aandacht voor het belang van het daadwerkelijk beschikbaar stellen van voldoende militaire capaciteiten. Nederland werkt op dit vlak met partners aan een plan voor langjarige bijdrage. Verder is aangedrongen op capaciteitsopbouw van de Oekraïense strijdkrachten.

F16’s naar Roemenië.

Daarnaast heeft Nederland samen met 11 partnerlanden gisteren aangekondigd dat het opleiden van Oekraïense piloten om te vliegen met F-16’s volgende maand gaat starten. Dat gebeurt in Denemarken en vindt vervolgens plaats in Roemenië. De F-16 coalitie is daarbij overeengekomen dat in Roemenië een speciaal trainingscentrum wordt opgezet, waarvoor Nederland F-16 toestellen gaat leveren.

“De NAVO-landen hebben op meerdere vergaderingen belooft de 2% norm aan investeringen waar te maken. Echter slechts enkele malen voldeed Nederland aan deze afspraak (vanaf de oprichting). Nederland heeft twee jaar geleden al bekend gemaakt hoe hoog het percentage is van het BNP dat voor Defensie gereserveerd wordt, In 2024 zal boven de 2% worden geïnvesteerd en dat percentage wordt vervolgens weer afgebouwd in de jaren die volgen. Nederland is niet het beste jongetje van de klas als het op afspraken aankomt.”

– Mening ODB

Tekst: MinDef / Redactie ODB
Foto: MinDef / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: