21 april, 2024
BuitenlandUitbreiding NAVO Commandostructuur

Uitbreiding NAVO Commandostructuur
U

De NAVO heeft woensdag 14 februari 2018 tijdens de vergadering met alle ministers van Defensie belangrijke beslissingen genomen om de Commandostructuur van de NAVO te moderniseren. Een goede Commandostructuur is immers de ruggengraat van de NAVO. Het stelt de 29 aangesloten landen in staat als één te handelen en missies en operaties effectief uit te voeren. 

Aan het einde van de Koude Oorlog (1989) had de NAVO 22.000 personeelsleden werkzaam in 33 hoofdkwartieren. Tegenwoordig is de commandostructuur gereduceerd tot minder dan 7.000 defensiemedewerkers verspreid over 7 hoofdkwartieren. Maar de veiligheid in en buiten Europa is veranderd, dus wordt het tijd voor de NAVO om hierop te reageren.

Afgelopen november 2017 zijn de ministers van Defensie in principe akkoord gegaan met het ontwerp voor een aangepaste NAVO-commandostructuur. Voor meer aandacht aan maritieme veiligheid, logistiek, militaire mobiliteit en cyberdefensie.

De belangrijkste speerpunten van de nieuwe NAVO-commandostructuur zijn:

  • Een nieuw Joint Force Command voor de Atlantische Oceaan opzetten. Om de maritieme lines of communication tussen Noord-Amerika en Europa te beschermen.
  • Een nieuw hoofdkwartier voor logistiek, en militaire mobiliteit. Voor het verbeteren van het transport van troepen en uitrusting is belangrijk voor afschrikking en verdediging.
  • Daarnaast extra Hoofdkwartieren in Europa. Om coördinatie en snelle reactie te verbeteren.
  • Een nieuw Cyber ​​Operations Center opzetten bij het Hoofdkwartier in Mons (SHAPE), om de Cyber verdediging verder uit te breiden en te verdiepen.

In juni 2018 zullen de ministers van Defensie beslissen over tijdlijnen, de locaties van de nieuwe hoofdkwartieren en hoeveel personeel straks benodigd zal zijn.

Bron: NAVO
Foto: NAVO

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: