Turkije wil samen met bondgenoten een gezamenlijke operatie op de grond in Syrië opzetten. Na Saoedi-Arabië is het land nu voor inzet grondtroepen in de strijd tegen IS. Dat heeft een Turkse overheidsfunctionaris bevestigd aan verslaggevers, aldus persbureau AP. Zonder militairen op Syrische bodem is het volgens de bron inmiddels “onmogelijk de slepende burgeroorlog in Syrië te beslechten”.
Toch zal het land niet op eigen houtje een grondoperatie beginnen, verduidelijkte de functionaris: “We leggen onze NAVO partners de wenselijkheid voor. Wij willen een grondoperatie. Zodra daarover overeenstemming is, zal Turkije eraan deelnemen”. De official wilde overigens anoniem blijven. Eerder op de dag liet het Turkse leger via een communiqué weten “met gelijke munt” te hebben teruggeslagen na beschietingen vanuit Syrië. Het is de vierde dag op rij dat Turkse troepen doelen (ook Koerdische) in Syrië bestoken.
Turkije heeft in ieder geval Saoedi-Arabië als medestander in het sturen van grondtroepen. De Saoedische minister van Defensie, generaal Ahmed Asseri, zei vorige week nog dat het land bereid is grondtroepen te sturen “als de internationale coalitie die tegen terreurgroep Islamitische Staat vecht tot een grondmissie besluit”. “We zijn vastberaden om IS te verslaan”, liet Asseri weten. En volgens hem zijn hiervoor ook grondtroepen nodig. Asseri vertelde ook over de resultaten van de luchtaanvallen door het leger van Saoedi-Arabië in de strijd tegen IS. De luchtmacht heeft inmiddels zo’n 190 operaties tegen de terreurgroep op haar naam geschreven. Volgens hem is het van belang dat de aanvallen vanuit de lucht gecombineerd moeten worden met de inzet van grondtroepen.
De internationale coalitie tegen IS wordt aangevoerd door de Verenigde Staten. De coalitie bestookt de soennitische extremisten van IS nu alleen vanuit de lucht. Rusland bestookt ook doelen in Syrië, maar dan los van de coalitie. Rusland maakt daarbij weinig onderscheid tussen burger en militaire doelen, en valt daarnaast ook bevriende eenheden van het Westen aan. Ook werd 16 februari duidelijk dat het land clusterbommen inzet in stedelijk gebied.
De Amerikaanse president Obama liet in oktober vorig jaar al weten geen grondtroepen te zullen inzetten tegen IS in Syrië en Irak. “Dat zou een foute strategie zijn”, aldus Obama op de persconferentie aan het slot van de G20 in Antalya. “We zouden grote gebieden veroveren zonder dat duidelijk is hoe we daar weer weg komen, zoals in Irak in 2003 is gebeurd. De VS gaan niet eerst schieten en daarna richten. Er moet een strategie zijn die ook op langer termijn kan worden volgehouden”. In de huidige strategie worden volgens Obama alle middelen ingezet waarover de macht van de VS beschikt: op militair terrein, op die van inlichtingenoperaties, op economisch en financieel gebied en de kracht van onze gemeenschap. Hij wees erop dat de strijd tegen IS een lange weg is met tegenslagen zoals de aanslagen in Parijs.
bron: De Volkskrant/De Morgen