28 mei, 2024
BuitenlandTerughalen Goederen Uit Mali Op Schema

Terughalen Goederen Uit Mali Op Schema
T

Het Redeployment Element in Mali heeft er deze week flink de bezem doorgehaald. Dit is de eenheid die het Nederlandse kamp opruimt en zorgt dat de spullen weer in Nederland komen. Een Nederlands Hercules-transportvliegtuig vloog met de laatste munitie van Gao naar Vliegbasis Eindhoven.

Duitsers
De laatste munitiebunker is leeg en het complex wordt overgedragen aan de Duitsers die het kamp overnemen. Veel volledig gevulde containers, maar ook 7 gepantserde Bushmaster-voertuigen werden klaargemaakt voor (civiel) transport over de weg naar de havenstad Dakar. Ook staat een 2e lading luchtvracht klaar voor vertrek.

Heavy airlift wing
Per C17 Globemaster transportvliegtuig uit de heavy airlift wing (NAVO-transportpool) gaan:

  • Twee van de acht Fennek-verkenningsvoertuigen. Overigens hebben de Nederlandse militairen deze voertuigen daar al uitgebreid schoongemaakt: delen losmaken, stofzuigen en van binnen en buiten schoonmaken en ontsmetten.
  • Het monument voor de 5 Nederlandse gevallenen.
  • Robots en ander toebehoren van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD).

Het meeste (bruikbare) materiaal gaat terug naar Nederland. Als dit niet het geval is, wordt het verkocht of overgedragen aan partners of afgestoten.

Gemotiveerd
Ondanks de enorme hitte en de stoffige omgeving zijn de mensen na 2 maanden van opruimen en inpakken nog steeds gemotiveerd en enthousiast. Na 5 jaar kwam in april 2019 een einde aan de Nederlandse inzet voor de VN-missie in Mali.

Bron: Mindef/redactie
Foto: AVDD/Gerd Altmann en Clkr-Free-Vector-Images via Pixabay/redactie

Arag Banner
Vorig artikel
Volgend artikel
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: