23 juni, 2024
BuitenlandTerreur Bestrijding Vanaf Karel Doorman

Terreur Bestrijding Vanaf Karel Doorman
T

Duitse special forces hebben vorige maand 3 weken lang Zr. Ms. Karel Doorman (KDM)gebruikt als uitvalsbasis voor een anti-terreur oefening. Het Joint logistic Support Ship (JSS) had daarvoor 3 helikopters, 200 militairen en het bijbehorende materieel aan boord.

Hostage release operations

De Duitsers hadden ook een civiel ‘doelschip’ gehuurd voor het oefenen van hun zogenoemde hostage release operations. Hoofd Operationele Dienst luitenant-ter-zee 1 Gerben Koren ontving de oosterburen aan boord van de KDM: “Voor bevrijdingsacties vertrokken ze vanaf ons schip met aanvalsboten of helikopters naar het doelschip. De KDM fungeerde als commandoplatform en operating base, alsof we ons op volle zee bevonden. Dit was een mooie demonstratie van de meerwaarde van ons schip.”

Forse helikopters

Tijdens hun acties werkten de Duitsers nauw samen met een groep Maritime Special Operations Forces van het Korps Mariniers. Ook kregen ze ondersteuning van een deel van de Doormanbemanning en Nederlandse Frisc-operators met hun snelle aanvalsboten. Koren: “Ook voor ons was dit erg leerzaam. Je krijgt echt inzicht in wat het praktisch betekent om zo’n grote groep aan boord te krijgen met 3 forse heli’s, een Seaking en 2 CH53’s. Dat is nogal wat. Er zijn sowieso niet veel schepen waarvan het dek dat gewicht kan dragen.”

Technisch trainen

Vorig jaar oefende de Duitse speciale eenheid ook al met de KDM, maar toen gebeurden de helivluchten nog van Maritiem Vliegkamp De Kooy. Een jaar later ligt het schip nog wel aan de kade in Den Helder, maar verbleven de Duitse gasten vrijwel de gehele oefenperiode aan boord. Het doel was het vergroten van hun maritieme bewustzijn, het tactisch en technisch trainen van maritieme operaties en het bijbehorende planningsproces.

Ruimte beperkt

Koren: “Dat is goed gelukt. Het is een groot schip, maar zo’n oefening maakt bijvoorbeeld duidelijk dat de ruimte toch beperkt is. Ze trainden alsof ze op zee zaten en dat maakt je ook bewust van het feit dat niet alles direct voorhanden is. De volgende stap is het oefenen op volle zee.”

De oefening vond plaats in het kader van de intentieverklaring die de Nederlandse en Duitse Defensieministers vorig jaar tekenden. Daarin spraken ze het gezamenlijke gebruik van de KDM af. Het was de eerste keer dat dit gebeurde sinds het JSS nieuwe motoren heeft. De bemanning vaart inmiddels weer en maakt zich op voor volwaardige oefeningen op zee.

Bron Mindef

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: