23 juni, 2024
BuitenlandScherpschuttergeweren, met antitank en luchtdoelraketten naar Oekraïne

Scherpschuttergeweren, met antitank en luchtdoelraketten naar Oekraïne
S

Zondag 27 februari 2022 zijn de door Nederland toegezegde 50 Panzerfaust 3-antitankwapens met 400 raketten en de 200 Stinger luchtdoelraketten op weg naar Oekraïne. Dat geldt ook voor de al eerder beloofde 100 scherpschuttersgeweren met 30.000 stuks bijbehorende munitie en 2 duikvaartuigen. Al deze militaire goederen zijn aan boord van een C-17 (Globemaster) transportvliegtuig. Dat is zondag vanaf vliegbasis Eindhoven vertrokken naar een land in Oost-Europa. Vanaf daar gaan de militaire middelen over de weg naar Oekraïne.

Panzerfaust

De Panzerfaust is een draagbaar antitankwapen. Dit is geschikt om tanks, pantservoertuigen, versterkte militaire opstellingen, (lichte) bunkers en stil hangende helikopters uit te schakelen. Dat kan met verschillende soorten munitie, op een afstand tot maximaal 600 meter.

Stinger

De Stinger is een (draagbare) infraroodgeleide luchtdoelraket. Hiermee zijn troepen op de grond en militaire objecten te beschermen tegen vijandelijke vliegtuigen op lage en middelbare vlieghoogte tot een afstand van 500 meter tot max 5 kilometer.

Duikvaartuigen

Bij de 2 duikvaartuigen gaat het om draadgeleide detectierobots voor (zee)mijnopsporing.

Munitiedepot Veenhuizen

De munitie lag eerder opgeslagen in het munitiedepot in Veenhuizen. Vanaf daar is het over de weg getransporteerd naar Eindhoven en in het militaire transportvliegtuig geladen. De munitie voldoet aan alle eisen om direct in te kunnen zetten.

Scherfvesten

Een gedeelte van de helmen en scherfvesten had Nederland al eerder verlaten. De resterende hoeveelheid komt op korte termijn aan in de regio.

C-17 Globemaster

De Boeing C-17 Globemaster behoort tot de zogenoemde Strategic Airlift Capability (SAC). Dit is een internationaal samenwerkingsverband met 12 deelnemende landen, waaronder Nederland. Elk land heeft een aantal uren per jaar gekocht. Voor Nederland is dat 500 vlieguren.

Hongarije

Er zijn in totaal 3 (SAC) C-17 toestellen. Ze zijn gestationeerd op Pápa Airbase in Hongarije. Vanwege veiligheidsoverwegingen doet Defensie geen uitspraken over hoe de militaire goederen in Oekraïne komen.

Tekst: MinDef / Redactie ODB

Afbeelding: AVDD / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: