24 februari, 2024
BuitenlandReünie 320 Squadron Een Emotioneel Weerzien!

Reünie 320 Squadron Een Emotioneel Weerzien!
R

“Emotioneel”. Zo omschreef de 92-jarige Eduard Jacob de reünie van 320 Squadron in het Engelse Dunsfold. Hij was een van de laatste veteranen bij de bijeenkomst op het vliegveld, waarop zij in 1944 werkzaam waren. Ook zo’n 150 nabestaanden van militairen die bij de eenheid dienden, bezochten de reünie.

Jacob raakte ontroerd toen hij de historische B-25 Mitchell bommenwerper zag en hoorde, het toestel waaraan hij zo vaak had gewerkt. Hij en Camille Stritzko (90) waren onderhoudsmonteurs, Andre Hissink (97) en Edward Hoenson (94) vlogen daadwerkelijk missies boven vijandelijk gebied. De laatste 2 waren over gekomen uit Canada en de Verenigde Staten.

“Wij hebben geluk gehad, niet alleen omdat we deze hoge leeftijd hebben bereikt”, vond Hissink. “1 op de 3 van ons squadron is niet meer teruggekeerd.”

Ze herinnerden de gevallen kameraden zondagmorgen tijdens een kerkdienst in de kerk van Dunsfold. “Het klinkt misschien gek, maar hiermee heb ik die periode nu pas afgesloten”, zei Hissink.

320 Squadron werd in augustus 1940 in Engeland opgericht met het geëvacueerde personeel en materieel van de Marine Luchtvaart Dienst. De eenheid stond onder bevel van een Nederlandse commandant maar werd ingedeeld bij het Coastal Command van de Royal Air Force.

Het squadron vloog met Fokker-watervliegtuigen, Anson-landvliegtuigen en Lockheed Hudson-patrouillebommenwerpers. Naast anti-onderzeebootpatrouilles en konvooibescherming vlogen de Nederlanders ook offensieve acties langs de Noorse kust en boven Nederlands-Duitse wateren. De eenheid werd in 2005 opgeheven, toen beschikte die over P-3C-Orions.

bron: Mindef

Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: