28 mei, 2024
BuitenlandPuinhoop bij Surinaamse luchtmacht

Puinhoop bij Surinaamse luchtmacht
P

De luchtmacht van Suriname (LUMA) heeft besloten zijn volledige vloot van 6 vliegtuigen, gestationeerd op het vliegveld Zorg en Hoop nabij Paramaribo, van de hand te doen. Het gaat om kleine, onbewapende transporttoestellen, waarvan sommige toestellen al meer dan tien jaar defect zijn en in deze periode praktisch nooit hebben gevlogen.

De luchtvloot bestaat uit drie toestellen van de Britse fabrikant Britten-Norman BN-2A Defenders, een Cessna 172 Skyhawk uit de Verenigde Staten en twee Spaanse Casa 212-400 Aviocars vliegtuigen die in 1999 door Suriname zijn gekocht. Die toestellen staan sindsdien op een vliegveldje bij de hoofdstad Paramaribo weg te roesten in een armzalige loods die dienst doet als hangaar, met amper vlieguren op de teller.

Twee jaar geleden reisde een team deskundigen van het Venezolaanse leger nog naar Paramaribo om de twee Spaanse vliegtuigen te inspecteren. Volgens de monteurs waren ze toen nog gemakkelijk te repareren. Toch kiest het Surinaamse leger er nu voor om al zijn kisten aan de hoogste bieder van de hand te doen.

ANP-3072184-568x378
In 2006 stelde Nederland vier Lynx helikopters beschikbaar om de Surinaamse luchtmacht te helpen bij de hulpverlening aan bewoners in het rampgebied in Oost-Suriname waar een overstroming plaatshad. ANP

“Na een diepgaande analyse is besloten om onze toestellen, die al jaren aan de grond staan, van de hand te doen. We willen op termijn een volledig nieuwe vloot aankopen, met toestellen die veel makkelijker te onderhouden zijn. Het doel is om weer mobiel te zijn.” – aldus een topambtenaar van het Surinaamse ministerie van Defensie aan een plaatselijke krant. Hij wilde de krant niet vertellen hoeveel de plannen kosten en op welke termijn ze zullen worden uitgevoerd.
Om zich te verplaatsen doet het Surinaamse leger, dat ongeveer tweeduizend manschappen sterk is, momenteel een beroep op vliegtuigen en helikopters van lokale chartermaatschappijen (zoals GUM Air). Dat kost echter handenvol geld, terwijl de defensieorganisatie heel krap bij kas zit. Zo maakte de minister van Defensie eind januari bekend dat er zelfs niet genoeg geld is om voor alle officieren een uniform te kopen.

Vijf jaar geleden bestelde Suriname drie HAL Dhruv legerhelikopters in India. Die toestellen zijn echter nog steeds niet geleverd. Vorige maand herhaalde de Indiase ambassadeur in Paramaribo dat de machines ‘binnenkort’ worden verscheept. Een exacte datum is er nog steeds niet, maar de verwachting is wel dat deze in 2014 worden afgeleverd.

Bron: Novum
NRC.nl

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: