21 april, 2024
BuitenlandPrins Maurits bij viering 350 jaar slag op de Medway

Prins Maurits bij viering 350 jaar slag op de Medway
P

Zijne Hoogheid Prins Maurits van Oranje-Nassau, van Vollenhoven woont op 8 juni festiviteiten bij ter nagedachtenis aan de Slag op de Medway. In juni wordt in de Engelse stad Chatham de succesvolle Nederlandse aanval in 1667 op de Engelse oorlogsvloot en scheepswerven herdacht.

Vlootschouw

Op kasteel Upnor Castle opent de Prins een tentoonstelling over de ‘Dutch Raid on the Medway’. Als adjudant in buitengewone dienst van Zijne Majesteit de Koning neemt hij de vlootschouw af van de inkomende Nederlandse vloot, bestaande uit zo’n 40 schepen.

Plaquette

Met als thema ‘From Fire to Friendship’ onthult Prins Maurits op de historische scheepswerf van Chatham een plaquette ter nagedachtenis aan de slag op de Medway. Afsluitend bezoekt Prins Maurits de Zr.Ms. Holland en spreekt met de bemanning. De activiteiten in Chatham staan in het teken van de vriendschap tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

HMS Royal Charles

De Nederlandse vloot, onder bevel van luitenant-admiraal Michiel de Ruyter, zeilde in 1667 de Medway op voor een aanval op de Engelse oorlogsvloot en scheepswerven. Een deel van de Engelse vloot die voor anker lag, werd vernietigd inclusief het vlaggenschip HMS Royal Charles. Na dit grote verlies aan Engelse zijde werd de vloot gemoderniseerd.

Bron: RVD

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: