29 mei, 2023
BuitenlandEuropese Ministers: Strakkere Planning en Aansturing Militaire Trainingsmissies

Europese Ministers: Strakkere Planning en Aansturing Militaire Trainingsmissies
E

De Europese ministers van Defensie en buitenlandse zaken hebben op maandag 6 maart de oprichting aangekondigd van een militaire plannings- en coördinatiecapaciteit t.b.v. trainingsmissies . Dit deden ze tijdens de Raad Buitenlandse Zaken in Brussel. De raad was voor het eerst bijeen sinds Donald Trump de nieuwe president van Amerika is. Hij heeft Europa opgeroepen meer verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen veiligheid.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert benadrukt al langer dat de verslechterde veiligheidssituatie om meer Europese inzet vraagt. “Daarom is het een belangrijk signaal dat de Raad vandaag een aantal belangrijke conclusies heeft aangenomen op het terrein van veiligheid en defensie. Zoals de oprichting van een capaciteit die militaire EU-trainingsmissies strakker gaat plannen en aansturen.”

Effectievere trainingsmissies
De officiële titel van de nieuwe capaciteit is Military Planning and Conduct Capacity (MPCC). Het gaat om een kleine, flexibele eenheid van zo’n 30 militaire stafleden, die opereert binnen de bestaande EU-structuren. Hennis: “Geen groot, nieuw EU-hoofdkwartier dus, geen extra bureaucratie, maar een pragmatische stap voor effectievere trainingsmissies. Op dit moment vinden er 3 plaats: in Centraal Afrikaanse Republiek, Mali en Somalië. De commandanten van deze missies moeten nu regelmatig naar Brussel voor tekst en uitleg. Dat kan straks de directeur van het MPCC doen.”

Studies naar vervanging
De minister benutte de gelegenheid ook voor een eerste, concrete stap naar de gezamenlijke vervanging van M-fregatten en mijnenbestrijdingsvaartuigen met België. Hiervoor tekende ze een programma-overeenkomst met haar Belgische collega Steven Vandeput. De overeenkomst regelt het gezamenlijk oplopen van 2 studies naar de vervanging van beide scheepstypen.

Belgisch-Nederlandse samenwerking
Het onderzoek gebeurt binnen de al bestaande Belgisch-Nederlandse samenwerking. Zoals vastgelegd in de vorig jaar getekende Letter of Intent fungeert Nederland als lead nation bij de vervanging van de M-Fregatten. België is dat bij de vervanging van de mijnenbestrijders. Nederland en België werken nu al intensief samen op deze gebieden. De mijnenbestrijdingsvaartuigen werden eerder samen aangeschaft en België heeft 2 M-fregatten van Nederland overgenomen. In de periode na 2023 bereiken beide scheepsklassen het einde van hun levensduur.

Bron: EU/Mindef

Gerelateerd: