22 mei, 2024
BuitenlandPentagon gaat enorm krimpen

Pentagon gaat enorm krimpen
P

De omvang van het Amerikaanse leger wordt teruggebracht tot op het niveau van voor de Tweede Wereldoorlog. Dat schrijft ‘The New York Times’. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Chuck Hagel gaat de substantiële inkrimping aan het congres voorstellen.

The New York Times heeft het voorstel vernomen van verschillende bronnen binnen het Pentagon, die anoniem willen blijven. Het doel is te besparen op de defensie-uitgaven in het kader van de overheidsbesparingen na de beëindiging van de interventies in Afghanistan en Irak.

De budgetten voor speciale eenheden en cyberoorlogsvoering worden beschermd. De landmacht zou worden teruggebracht tot 440.000 of in het gunstigste geval tot 450.000 troepen. Eerder was een terugval tot 490.000 manschappen gepland tegenover een piek van 570.000 na 9/11 een reductie van 130.000 m/v. Ook het aantal gevechtsvliegtuigen wordt volgens de bronnen niet gespaard.

bilde

Het leger moet in staat blijven om elke vijand te verslaan, maar het zal qua omvang te klein zijn voor langdurige buitenlandse bezettingen. Daarvoor zullen de VS altijd een beroep moeten doen op hun bondgenoten. Bovendien zullen de risico’s toenemen als de VS twee grote militaire operaties tegelijkertijd uitvoeren. ‘We zullen nog altijd een zeer aanzienlijk leger hebben’, verklaart een functionaris. ‘Het zal flexibel, wereldwijd snel inzetbaar, geoefend en state of the art uitrusting hebben.

De geplande defensieuitgaven worden omschreven als de eerste besparingen die het leger op een andere koers moeten brengen na de terreuraanslagen van 11 september 2001. Sommige plannen kunnen volgens een hooggeplaatste Pentagon-medewerker op weerstand stuiten in het Congres, maar volgens hem steunen alle stafchefs de plannen.

 Bron:  Reuters
Jorn Van Thillo
de Standaard
redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: