20 mei, 2024
BuitenlandOekraïne krijgt 42 F-16’s van Nederland en voortdurende steun.

Oekraïne krijgt 42 F-16’s van Nederland en voortdurende steun.
O

Oekraïne krijgt F-16’s van Nederland. Dat liet premier Mark Rutte zondag 20 augustus 2023 aan president Volodymyr Zelensky weten. De Oekraïense president landde vanmorgen op Vliegbasis Eindhoven voor een bliksembezoek aan Nederland. Rutte en de ministers Kajsa Ollongren (Defensie) en Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) ontvingen hem op de militaire locatie. Hier bleef Zelensky enkele uren waarna hij het land weer verliet.

Niet alleen

Rutte noemde de oorlog op Oekraïens grondgebied niet alleen hun strijd. “Het zijn ook onze waarden die op het spel staan. Dat gevoel wordt breed gedeeld. Niet voor niets is er grote internationale steun voor Oekraïne.”

Militairen opleiden

Afgelopen mei was Zelensky ook in Nederland. Toen werd hem al gemeld dat Nederland Oekraïense militairen wilde trainen om F-16’s te kunnen inzetten. Rutte: “Maar zoals iedereen begrijpt: zonder de beschikbaarheid van F-16’s, mist training ieder doel. Met andere woorden: Training means delivery.”

Infra verbeteren

Om hoeveel toestellen het gaat en wanneer ze beschikbaar worden gesteld, is 42 zoals te lezen valt in de Nederlandse pers. Voordat Nederland F-16’s aan Oekraïne gaat leveren, dient eerst aan een aantal randvoorwaarden te zijn voldaan. Zo moet bijvoorbeeld de infrastructuur op Oekraïense vliegvelden geschikt worden gemaakt. Ook is het noodzakelijk dat er voldoende Oekraïners zijn opgeleid om met de F-16 te opereren.

‘Logische en cruciale stap’

Niet alleen Rutte gaf opnieuw het duidelijke signaal richting Rusland dat Nederland Oekraïne blijft helpen. Dat gold zeker ook voor Ollongren. “Zo lang als nodig verdient Oekraïne onze steun. Dat vliegers van dat land in de toekomst onze F-16’s inzetten, is daarbij een logische en cruciale stap. Oekraïne geeft niet op, wij ook niet.”

Tot op heden (peildatum 26 juni 2023) leverde Nederland militaire steun met een waarde van circa 1,9 miljard euro.

Tekst: MinDef / Redactie ODB

Video:        MinDef

Afbeelding: MinDef / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: