26 mei, 2024
BuitenlandNSA & GCHQ Op (Cyber) Oorlogspad

NSA & GCHQ Op (Cyber) Oorlogspad
N

Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten National Security Agency (NSA) en Government Communications Headquarters (GCHQ) bereiden een cyberoorlog voor, door netwerken van zowel bevriende als vijandige inlichtingendiensten te hacken. Dat blijkt uit documenten die het Duitse blad “Der Spiegel” van klokkenluider Edward Snowden heeft gekregen. In de documenten is te zien dat Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten NSA en GCHQ intern opscheppen over hun online mogelijkheden. Wanneer een vijand de VS of het Verenigd Koninkrijk (VK) digitaal aanvalt, kunnen de landen terugslaan met een verregaande tegenaanval.

De Amerikaanse en Britse geheime diensten zijn niet alleen in staat een cyberaanval enkel af te wenden, ze zouden ook vijandige systemen kunnen infiltreren. Bij zo’n tegenaanval zou de aanvalsmethode van de vijand worden ingezet en overgenomen. Zo worden “het gereedschap, de kennis, de doelwitten en de buit” van de vijand gestolen, meldt één van de documenten.

Daarnaast zouden de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten aanvalsplannen op kritieke systemen als stroom- en watervoorzieningen, fabrieken, verkeer en luchtvaart hebben klaarliggen als stok achter de deur. NSA en GCHQ zouden constant nieuwe talentvolle mensen in dienst nemen om dergelijke cyberaanvallen voor te bereiden.

Volgens de interne documenten van Snowden schatten de VS en VK hun kansen bij een wereldwijde cyberoorlog positief in en zouden deze landen op deze manier zich voorbereiden op een digitale aanval. Alle landen die geen deel uitmaken van de zogenoemde “Five Eyes Alliance” (Australië, Canada, Nieuw Zeeland, VK en de VS) zouden geïnfiltreerd kunnen worden of al zijn, dit geldt ook voor de netwerken van bevriende landen.

Er zou zelfs “over de schouder” van die landen kunnen worden meegekeken door NSA en GCHQ, om zo de eigen inlichtingenvoorziening steeds completer te krijgen. Hierbij zouden eventuele sporen goed kunnen worden verborgen en zou het mogelijk zijn om valse bewijzen te plaatsen op de servers van zondebokken.

Het stuk staat bol van aannamen die enkel zijn gebaseerd op verklaringen van klokkenluider Edward Snowden. Toch bekruipt het gevoel dat dit onwerkelijke scenario toch wel eens waar kan zijn (zonder de toevoeging “zou” te gebruiken).

bron: Nu.nl

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: