25 mei, 2024
BuitenlandNoorse gevangenen massaal naar Nederland

Noorse gevangenen massaal naar Nederland
N

Op maandag 2 maart 2015 zal staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven samen met zijn ambtsgenoot de minister van Justitie van Noorwegen dhr. Anders Anundsen het verdrag ondertekenen dat de juridische basis vormt om Noorse gevangenen massaal in Nederland te detineren.

De ondertekening zal plaatsvinden in het gevangenismuseum in Veenhuizen waar dhr. Teeven vervolgens een rondleiding zal verzorgen aan zijn Noorse collega in gevangenis Norgerhaven. De locatie Norgerhaven vormt samen met Esserheem de Penitentiaire Inrichting (PI) Veenhuizen. De Noorse gedetineerden zullen in Norgerhaven worden geplaatst.

Nederland sloot in 2009 een soortgelijke verdrag met België, waarbij Belgische gedetineerden zijn ondergebracht in  PI Tilburg. De overeenkomst met de Belgen loopt tot 31 december 2016 en regelt dat Nederland tijdelijk Tilburg en het daarbij behorende personeel ter beschikking stelt aan België en het volledige beheer van de inrichting tegen betaling verzorgt. Het gaat hierbij om 650 detentieplaatsen.

Nederland en Noorwegen zijn sinds de zomer van 2014 met elkaar in gesprek om de tijdelijke plaatsing van Noorse gedetineerden in Nederland mogelijk te maken. De reden van de internationale samenwerking is dat Nederland kampt met een enorm overschot aan celcapaciteit, terwijl Noorwegen juist te weinig plekken heeft voor gedetineerden. Nederland en Noorwegen zijn overeen gekomen om 242 Noorse gedetineerden te plaatsen in de gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen. Bij de ondertekening van het verdrag zullen naast Noorse, Nederlandse en lokale hoogwaardigheidsbekleders, ook enkele ambassadeurs van andere Europese landen aanwezig zijn.

Bron: Ministerie van Veiligheid en Justitie

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: