17 juli, 2024
BuitenlandNoors-Nederlandse satellieten de ruimte in

Noors-Nederlandse satellieten de ruimte in
N

Nederland en Noorwegen gaan een gezamenlijke experimentele satellietmissie uitvoeren. Het gaat om de ontwikkeling van 2 satellieten die in tandemformatie om de aarde gaan vliegen.

Detectie radarsignalen

Het satellieten duo vormt een experimenteel observatiesysteem dat radarsignalen kan detecteren en lokaliseren. Dit is belangrijke informatie voor krijgsmachten. De ontwikkeling van eigen satellieten maakt de krijgsmachten daarbij minder afhankelijk van externe, commerciële partijen.

BROS-missie

In 2017 kondigden Noorwegen en Nederland aan om wetenschappelijk onderzoek te verrichten op het gebied van ruimtevaart. Die samenwerking wordt nu concreet met de zogenoemde BROS-missie (Binational Radiofrequency Observing Satellites). Deze demonstratiemissie wordt ontwikkeld door de Nederlandse onderzoeksinstituten Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en Nederlandse organisatie voor Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) en het Noorse Defensie-onderzoeksinstituut Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI). De lancering van de satellieten staat gepland voor halverwege 2022.

Litouwen

NanoAvionics uit Litouwen bouwt de satellieten Birkeland en Huygens. Het innovatieve radardetectiesysteem dat hiermee ontstaat, kan onder alle weersomstandigheden (scheeps)radarsignalen detecteren en lokaliseren. Dit gebeurt met een meetinstrument dat wordt ontwikkeld door het Noors-Nederlandse consortium. 

Formatievliegen

De satellieten vliegen in tandemformatie op een hoogte van ongeveer 600 kilometer in een baan om de aarde. Ze vliegen op een onderlinge afstand van 15 à 25 km. Hierdoor detecteren ze vrijwel gelijktijdig radarsignalen. Het consortium verwacht dat deze missie waardevolle inzichten oplevert over formatievliegen met nanosatellieten.

Consortium

Nederland en Noorwegen werken samen in het Strategic Mutual Assistance in Research and Technology (SMART). Het gaat hierbij om strategische projecten, waaronder MilSpace. Binnen het consortium zijn de taken verdeeld. Koninklijke NLR ziet toe op de verwerving van de BROS-satellieten en het inbouwen van de instrumenten. TNO bouwt de onderdelen van de instrumenten zoals de antennes en de signaalontvangers. FFI maakt het systeemontwerp van het meetinstrument. Ook is het verantwoordelijk voor het grondstation en de dataverwerking.

Tekst: Defensie/Redactie ODB
Afbeelding: Euronews/AVDD/ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: