22 mei, 2024
BuitenlandMarine naar Bahama’s voor noodhulp na orkaan Dorian

Marine naar Bahama’s voor noodhulp na orkaan Dorian
M

Nederland gaat noodhulp leveren aan de Bahama’s nadat orkaan Dorian daar grootschalige verwoestingen aanrichtte. De marineschepen Zr. Ms. Johan de Witt en Zr. Ms. Snellius treffen op Sint Maarten logistieke voorbereidingen om de eilandengroep te hulp te schieten. De schepen waren al in het Caribisch Gebied vanwege de grote noodhulpoefening Caribbean Coast. 

CDEMA

De Bahama’s vroegen om hulp via de regionale rampenbestrijdingsorganisatie Caribbean Disaster Emergency Management Agency (CDEMA). Naar verwachting vertrekken de schepen binnen enkele dagen en zijn ze 11 september ter plaatse. De precieze invulling van de noodhulp wordt momenteel uitgewerkt door Defensie in overleg met de CDEMA. De noodhulp wordt gefinancierd uit budget dat minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking beschikbaar heeft gesteld.

Haven, vliegveld en opslagplaats

Zr. Ms. Johan de Witt is een amfibisch transportschip. Het schip is haven, vliegveld en opslagplaats in 1. Het heeft een groot dek voor voertuigen en hulpgoederen, medisch personeel van de landmacht en een inwendig dok waar boten in en uit kunnen varen. Aan boord zijn daarnaast 2 Cougar-transporthelikopters van het Defensie Helikopter Commando. Verder zijn er een marinierseenheid met 2 FRISC-boten en 4 landingsvaartuigen, militairen van de genie, een landmachteenheid die gespecialiseerd is in civiel-militair optreden en 2 specialistische duikteams.

Zeebodem in kaart

Zr. Ms. Snellius is een hydrografisch opnemingsvaartuig. Het schip beschikt over geavanceerde sonarapparatuur, waarmee de zeebodem in kaart gebracht kan worden. Op die manier kunnen zeekaarten worden gemaakt én kunnen kustgebieden in kaart worden gebracht.

Veel schade en slachtoffers

De orkaan Dorian heeft een verwoestend effect gehad op de Bahama’s. De orkaan van categorie 5 heeft veel slachtoffers geëist en volgens het Rode Kruis zijn er circa 13 duizend huizen verwoest of zwaar beschadigd. De eerste schattingen van het Wereldvoedselprogramma van de VN zijn dat 76.000 mensen hulp nodig hebben. Grote delen van de eilanden staan onder water en de infrastructuur heeft zwaar te lijden onder de situatie. De bevolking heeft dringend hulp nodig. Met de aanwezigheid van meerdere marineschepen in het Caribisch Gebied, is Nederland goed in staat om noodhulp te bieden.

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: