24 juni, 2024
BuitenlandNL Genisten bouwen brug Abaco

NL Genisten bouwen brug Abaco
N

De engineers van de landmacht werkten zaterdag 14 september 2019 met man en macht aan een brug die het noorden van Abaco met het zuiden verbindt. Geen klus die de genist niet kan klaren!

Ingestort

Door de orkaan Dorian is de brug  voorbij Cooper’s Town grotendeels ingestort. Een cruciale plek. “Aan de noordkant van deze brug wonen duizenden mensen die nu zijn afgesloten van de rest van het eiland. Door de sterke stroming kunnen boten er op dit moment ook amper komen”, vertelt Denvalo Russel. Hij woont dicht bij de waterovergang op Abaco woont.

Improviseren

Een klus die je aan de genisten van 103 Compagnie wel over kan laten. “We werken van zonsopkomst tot zonsondergang. Die tijdelijke brug gaat er komen”, aldus tweede luitenant en pelotonscommandant Brent. “Een samenwerking met de plaatselijke bevolking. Zij kwamen met de truck, de bulldozer en een aantal machinisten. Met onze expertise kan je dan aan de slag. Improvise to succeed.

Meteen aan de bak

De genisten zijn ongeveer 5 dagen bezig met het aanleggen van de tijdelijke brug. “Elke dag komen hier mensen die vragen of de brug al klaar is. Omdat ze familie hebben aan de andere kant van het water. Of om de noordkant van het eiland te bevoorraden. Met ons werk kunnen we hier echt een verschil maken”, aldus Brent. Iets dat Russel beaamt: “Jullie Nederlanders kwamen volledig voorbereid ter plekke en gingen meteen aan de slag. Fantastisch om te zien. Heel Abaco is dankbaar.”

Niet alleen in het noorden klussen de genisten er flink op los. Ook bij Marsh Harbour. Daar zorgden de militairen voor stromend water en elektriciteit in het hospitaal. En ze repareerden tevens het lekkende dak van het zusterverblijf.

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: