Nederland wil lid worden van de internationale organisatie voor samenwerking bij het beheer van Defensiematerieelprojecten, OCCAR (Organisation Conjointe de Coopération en matière d’Armement). Minister Kajsa Ollongren heeft de Tweede Kamer donderdag 23 november over bericht.
Europese samenwerking
Toetreding tot OCCAR is een belangrijke stap om de Europese defensiesamenwerking te versterken en de Nederlandse Defensie industrie goed te positioneren. Dat is hard nodig door de oorlog in Oekraïne en de daardoor ontstane krapte op de defensiemarkt.
Europese organisatie
OCCAR is een Europese organisatie die defensiematerieelprojecten beheert. België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn al lid.
Voordelen van het lidmaatschap
De Russische oorlog in Oekraïne en de toenemende dreigingen en conflicten wereldwijd onderstrepen het belang van een sterke Europese industriële basis. Het kabinet wil daarom dat Nederland een voortrekkersrol speelt om Europese defensiesamenwerking aan te jagen. Het lidmaatschap van OCCAR past binnen die ambitie.
Efficiëntie
Door lagere kosten en betere efficiëntie vergroot de organisatie de Europese samenwerking tussen deelnemende landen bij de ontwikkeling en aanschaf van nieuwe wapensystemen. Nederland houdt zo aansluiting bij de belangrijkste Europese partners en kan versneld materieelprojecten realiseren.
Kans
Daarnaast kan Nederland gemakkelijker deelnemen aan projecten die worden beheerd door OCCAR. Verder krijgt de Nederlandse industrie de kans mee te dingen naar Europese projecten, ook als Nederland daar zelf niet aan deelneemt. Het NIDV (Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid) steunt het voornemen van Nederland om lid te worden.
Toetreding
Het voornemen tot toetreding wordt door (de leden van) OCCAR beoordeeld. Voor de daadwerkelijk toetreding doorloopt Nederland een parlementaire verdragsprocedure.
De 7 defensieprogramma’s die momenteel door OCCAR worden beheerd:
- A400M ATLAS (tactisch militair transportvliegtuig, gebouwd door Airbus)
- BOXER (zwaar gepantserd wielvoertuig / armoured utility vehicle)
- COBRA (radarsysteem voor lokaliseren van vijandelijke wapensystemen zoals raketinstallaties en artillerie)
- FREMM (Multipurpose en luchtverdedigingsfregat)
- TIGER (bewapende helikopter)
- FSAF (Famille des systèmes Surface-Air Futurs, grond-lucht-raketten onder andere voor de Fremm fregatten)
- ROLAND (optisch of radar-geleide grond-lucht-raketten)
Tekst: OCCAR / MinDef / Redactie ODB
Afbeelding: OCCAR / MinDef / Wiki / Redactie ODB