24 mei, 2024
BuitenlandNederland Steunt Frans Bijstandsverzoek

Nederland Steunt Frans Bijstandsverzoek
N

Vandaag in Brussel, tijdens de Raad voor de Europese defensieministers, heeft Minister Hennis-Plasschaert namens de Staat der Nederlanden haar onvoorwaardelijke steun uitgesproken voor het Franse beroep op de bijstandsclausule.

Naar aanleiding van de recente aanslagen in Parijs, heeft Frankrijk – op basis van het EU-verdrag, artikel 42.7 – een beroep gedaan op de wederzijdse bijstandsclausule. In dit artikel staat dat indien een lidstaat op zijn grondgebied gewapenderhand wordt aangevallen, op de overige lidstaten de plicht rust deze lidstaat met alle middelen waarover zij beschikken hulp en bijstand te verlenen. Het is de eerste keer dat een EU-lidstaat op dit artikel een beroep doet. Het verzoek wordt door alle 28 EU-lidstaten gesteund.

Minister Hennis heeft aangeven dat Nederland solidair is met Frankrijk. “Nederland staat pal naast Frankrijk in de bescherming van alles wat ons lief is. Het draait om onze waarden, onze manier van leven. Deze strijd gaat ons allemaal aan“, aldus de minister. “De komende dagen en weken zullen de Fransen aan ons duidelijk maken waar er sprake is van een aanvullende behoefte. Hierbij liggen voor Nederland alle opties op tafel.

Bron Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: