23 juli, 2024
BuitenlandNederland haalt F-16’s uit de verkoop

Nederland haalt F-16’s uit de verkoop
N

Nederland staakt de gesprekken over de mogelijke verkoop van 6 F-16-jachtvliegtuigen. De Staat voerde gesprekken met de firma Draken International. Beide partijen zijn tot de conclusie gekomen dat verkoop en levering van deze F-16’s op korte termijn niet door zal gaan. Dat melden minister Kajsa Ollongren en staatssecretaris Christophe van der Maat 5 januari jl.

Eigen vloot

Nederland had met de internationale firma in 2021 afspraken gemaakt over de verkoop van 12 F-16’s. Draken zou met deze toestellen de eigen vloot uitbreiden met vierde generatie vliegtuigen. Daarmee wil het bedrijf meedingen naar opdrachten en aanbestedingen.

Beëindigd

Deze verkoop ging echter niet door, waarna Nederland, Draken de mogelijkheid bood om in de toekomst alsnog 6 F-16’s te kopen. Dat zou gebeuren onder nog nader vast te stellen voorwaarden. Nu de gesprekken met Draken zijn beëindigd, is hiervan geen sprake meer.

Oekraïne

De 6 toestellen worden nu toegevoegd aan de 18 F-16’s die gereed worden gesteld voor levering aan Oekraïne. De overige 18 toestellen zijn bestemd voor een F-16-trainingscentrum in Roemenië.

De F-16 vormde jarenlang het belangrijkste deel van de slagkracht van de Koninklijke Luchtmacht. Deze rol is inmiddels overgenomen door de F-35. Alle F-16’s worden uiteindelijk afgestoten.

Aanvullende informatie redactie ODB

Draken International, LLC is een Amerikaanse leverancier van tactische gevechtsvliegtuigen voor contractluchtdiensten, waaronder klanten uit de militaire en defensie-industrie. Het bedrijf is gevestigd op de Lakeland Linder International Airport in Lakeland, Florida en heeft ook een uitvalsbasis op Nellis Air Force Base , Nevada .

Draken biedt ondersteuning door tegenstanders in de lucht (Red Air), Joint Terminal Attack Controller (JTAC), Close Air Support (CAS), vliegtraining, dreigingssimulatie, ondersteuning voor elektronische oorlogsvoering , bijtanken in de lucht , onderzoek en testdiensten aan het Amerikaanse ministerie van Defensie . Amerikaanse defensieaannemers en ruimtevaartbedrijven, geleverd door een vloot van voormalige militaire vliegtuigen. De CEO van het bedrijf is Paul Armstrong.

Tekst: MinDef / Redactie ODB

Afbeelding: MinDef / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: