Nederland en Duitsland bundelen samen de krachten bij de ontwikkeling, aanschaf en instandhouding van materieel. Op die manier verstevigen zij de Defensiesamenwerking. De defensie-industrie is hierbij van belang. Staatssecretaris Barbara Visser en haar Duitse ambtgenoot legden dat 26 maart jl. in een overeenkomst vast.
Volgende stap na integratie
Beide landen zijn al jarenlang trouwe defensiepartners. Zo zijn eenheden in het land-, lucht- en maritiem domein geïntegreerd, wordt nauw samengewerkt in militaire missies en is de materieelsamenwerking de afgelopen jaren versterkt. Door de samenwerking verder te intensiveren beschikken beide krijgsmachten over meer capaciteiten en kunnen zij efficiënter werken. Het akkoord is hierin een volgende stap.
Industriele belangen
Bij (de beoordeling van) materieelprocessen moet internationale samenwerking vast onderdeel zijn, zo is de afspraak. Denk hierbij aan onderzoek en ontwikkeling, het eisenpakket, planning en aanschaf, upgrades en aanpassingen en industriële belangen.
Intensieve samenwerking
De gebieden waarop de samenwerking al leidde tot concrete stappen profiteren van de intensivering. Dit gaat onder meer om maritieme capaciteiten (bouw fregatten), het informatie- en cyberdomein (inclusief elektronische oorlogsvoering), all-terrain voertuigen en grondgebonden luchtverdediging. Daarnaast zijn landsystemen, high-energy lasersystemen, onbemande vliegtuigsystemen en ruimtetechnologie gebieden voor mogelijke intensievere samenwerking.
Bilateraal verdrag
Nederland en Duitsland beschouwen de defensie-industrie als partner. Die is noodzakelijk voor de gezamenlijk ontwikkeling, productie, onderhoud en doorontwikkeling van defensiematerieel. De overeenkomst heeft dan ook mede het versterken van de nationale en bilaterale ‘defence technological and industrial base’ tot doel.
Duurzaam beschermen
Het behoud van kennis, kunde en (industriële) capaciteit is nodig voor het duurzaam kunnen blijven beschermen van de nationale veiligheid. Een innovatieve en competitieve defensie-industrie draagt daarnaast bij aan een Europa dat op veiligheidsgebied sterker wordt en daarmee ook aan een sterkere NAVO.
Tekst: MinDef / Redactie ODB
Afbeelding: WE / NATO / Redactie ODB