22 juni, 2024
BuitenlandNAVO-top naar Nederland

NAVO-top naar Nederland
N

Nu bekend is geworden dat de NAVO-top volgend jaar  24, 25en 26 juni in Den Haag plaats gaat vinden, zijn de voorbereidingen bij World Forum in volle gang. Het team van het internationale congrescentrum wacht een enorme klus. Het is voor het eerst dat de bijeenkomst van het bondgenootschap in Nederland wordt georganiseerd.

Voorbereidingen

Inmiddels is het team van het World Forum volop in voorbereiding, samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken (opdrachtgever) en de gemeente Den Haag. ‘Die bestaan onder andere uit: indelingen maken, waar gaat wat plaatsvinden, wat is daar allemaal voor nodig en welke leveranciers moeten erbij betrokken zijn.

Kansen

De top biedt veel kansen. Het zet Nederland  in de spotlights, het laat zien wat Den Haag allemaal kan en biedt. Het geeft daarnaast ook economisch allerlei kansen. Er komen natuurlijk héél véél mensen op af. Alleen al die 6000 leden die deelnemen aan de top. Zo worden er 2000 tot 3000 journalisten verwacht.

Ervaren organisatie

Enorme veiligheidsmaatregelen zijn bij zo’n evenement onvermijdelijk. Het is in deze tijd met  veel internationale spanningen niet heel eenvoudig om dit soort dingen te organiseren. Het World Forum is echter een ervaren organisatie.

‘Beste beentje voor’

Omwonenden hebben voor de Haagse burgemeester prioriteit. Zeker in de directe omgeving gaan mensen daar alles van merken. Deze week is er al een bijeenkomst waar bewoners worden bijgepraat en vragen kunnen stellen.

Veiligheid

Minister Kajsa Ollongren noemt de NAVO belangrijker dan ooit. “De situatie in de wereld toont aan dat we als NAVO-landen schouder aan schouder moeten staan en solidair moeten zijn. Deze top onderstreept het belang van deze samenwerking.” Voor onder meer de veiligheid, militaire presentie en transporttaken worden zo’n 10.000 militairen en andere defensiemedewerkers ingezet.

Hanke Bruins

Het was geen moeilijke keuze om voor Den Haag te gaan, legt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) uit: ‘Den Haag is natuurlijk de stad van internationale vrede en veiligheid, is als stad ook gewend om grote internationale conferenties te organiseren en daarnaast zijn er ook gewoon heel goede voorzieningen waarbij mensen overnachtingen kunnen krijgen.’

Oekraïne

Volgens haar zit er wel een groot verschil in de komende NAVO-top en de Nuclear Security Summit in 2014. ‘We zien nu natuurlijk dat we de oorlog in Oekraïne hebben en dat maakt de wereld een stuk onveiliger. Dat maakt dreigingen ook groter en dat betekent dat het heel goed en heel zorgvuldig georganiseerd moet worden als er 45 staatshoofden hier langskomen. De dreigingen zijn dus ten opzichte van 2014 toegenomen.’

‘Goede politie en ervaren gemeente’

Maar het is allemaal goed te organiseren, vertelt Bruins Slot. ‘We hebben zo’n goede politie, zulke goede diensten én een heel ervaren gemeente. Dus ik verwacht dat het op een goede en passende manier gaat gebeuren.’

Tekst:          MinDef / RTV West / Redactie ODB

Afbeelding:           MinDef / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: