26 mei, 2024
BuitenlandNAVO-tankerproject Uitgebreid Met Tsjechië

NAVO-tankerproject Uitgebreid Met Tsjechië
N

Tsjechië is 24 oktober jl. toegetreden tot de Multi Role Tanker Transport Capability (MRTT). Dit is een Europees initiatief om samen nieuwe tanker-transportvliegtuigen te kopen en te exploiteren. Het werd in 2016 gelanceerd door Nederland en Luxemburg. De nieuwe toetreding werd bekend gemaakt tijdens de NAVO-top die 24 en 25 oktober van dit jaar plaatsvond in Brussel.

Minister Bijleveld
“Dit is mooi nieuws. Door de handen ineen te slaan, verkleint een groep Europese landen het tekort aan tankercapaciteit. De mogelijkheid om vliegtuigen in de lucht bij te tanken is schaars en essentieel. Het maakt Europa tegelijkertijd minder afhankelijk van Amerikaanse middelen.”

Airbus A330
De deelnemers – België, Duitsland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen en Tsjechië – wachten nu op de levering van acht Airbus A330 MRTT-vliegtuigen. Tsjechië krijgt door de toetreding de beschikking over de NAVO tankercapaciteit. Het aantal toestellen verandert niet door de toetreding. Wel worden de kosten van de vloot over meer partijen verdeeld.

Eindhoven
Van de acht bestelde toestellen worden vijf gestationeerd op de vliegbasis Eindhoven, de overige drie in Duitsland. De eerste twee toestellen komen naar verwachting in mei 2020 naar Eindhoven. De tanktoestellen worden voornamelijk gebruikt om andere vliegtuigen bij te tanken in de lucht, maar ze zijn ook in te zetten voor het vervoer van mensen, vracht en voor medische evacuatie.

NATO Support and Procurement Agency
De vliegtuigen zijn eigendom van de NAVO en worden beheerd door het NATO Support and Procurement Agency. De tanker-transportvloot is een zogenoemd pooling- en sharing-initiatief. De zes deelnemende landen verwerven, beheren, exploiteren en ondersteunen de vloot samen.

Frankrijk
De deelnemende landen tekenden onlangs een intentieverklaring met Frankrijk om te gaan samenwerken bij onder meer onderhoud en modificaties. Frankrijk beschikt daarnaast over negen eigen MRTT-toestellen.

Bron: Mindef/Redactie
Foto: AVDD

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: