14 juli, 2024
BuitenlandNAVO-missie in Afghanistan eindigt in september

NAVO-missie in Afghanistan eindigt in september
N

De Resolute Support-missie van de NAVO in Afghanistan komt binnen 5 maanden ten einde. Dat is donderdag 14 april jl. besloten tijdens een ministeriële bijeenkomst van de NAVO-raad. Het is een gevolg van het besluit van de Verenigde Staten om stapsgewijs alle troepen uit het land terug te trekken. De bijdrage van de Amerikanen is essentieel voor het continueren van de missie. De terugtrekking begint rond 1 mei en het voornemen is deze uiterlijk per 11 september af te ronden.

Planning bespreken

De NAVO bespreekt in een later stadium de planning van de troepenreductie. Ook komt dan ter sprake welke rol de NAVO nog kan spelen in ondersteuning, zodra de terugtrekking is voltooid. Dit gebeurt stapsgewijs, zodat de VS en de NAVO de missie op een veilige en ordentelijke manier kunnen afsluiten.

Duurzame vrede

Dat de missie ten einde komt, betekent volgens demissionair minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) niet dat Nederland zich niet meer om Afghanistan bekommert. “Nederland blijft bij Afghanistan betrokken om de vooruitgang van de afgelopen 20 jaar te behouden. Steun voor de Afghaanse vredesonderhandelingen is daarbij van groot belang. Een overeenkomst tussen de partijen in het conflict blijft de beste manier om duurzame vrede en stabiliteit in Afghanistan te bereiken.”

Kindersterfte verminderd

Dankzij de inzet van de NAVO en Nederland is het land geen uitvalsbasis meer voor terroristen die aanslagen plegen op onze hoofdsteden. De Afghaanse politie en krijgsmacht zijn beter in staat om voor de veiligheid van hun burgers te zorgen. De positie van vrouwen is verbeterd, kindersterfte is met 60% verminderd, en de levensverwachting is gestegen van 44 naar 60 jaar. Ook is er meer vrijheid voor de media en een actief maatschappelijk middenveld. “Maar we moeten ook realistisch zijn, ons vertrek kan gevolgen hebben voor de geboekte resultaten. Daarom is het van belang dat het vredesproces tot succes leidt”. 

Solidariteit bondgenootschap

De Amerikanen bedankten de bondgenoten voor hun solidariteit, nu bijna 20 jaar geleden. De Verenigde Staten deden toen, na de aanslagen van 9/11, een beroep op art.5 van de NAVO en de landen gaven daar in eenheid gehoor aan, zoals het in het NAVO verdrag is afgesproken.

Offers 

Demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten (CDA) stond stil bij de offers die zijn gebracht, door de Afghanen, NAVO-militairen en Nederlandse militairen. “Zij sneuvelden voor vrijheid en stabiliteit in Afghanistan. Wij verloren 25 collega’s en nog veel meer collega’s raakten gewond als gevolg van hun inzet; fysiek of mentaal. De komende periode is het onze gezamenlijke zorg om ons uitgezonden NAVO-personeel zo goed mogelijk te beschermen.”

Resolute Support

In de afgelopen 20 jaar zijn er verschillende NAVO-missies in Afghanistan geweest. Sinds 2015 dragen militairen met de missie Resolute Support bij aan de ontwikkeling van een veiligheidsapparaat, leger en politie in Afghanistan. Nederlandse militairen hebben daarbij vooral een adviserende en ondersteunende rol.

Tekst: MinDef / Redactie ODB

Afbeelding: AVDD / NAVO / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: