16 april, 2024
BuitenlandNAVO gaat Coronavirus te lijf

NAVO gaat Coronavirus te lijf
N

De NAVO-bondgenoten slaan de handen ineen in de strijd tegen het coronavirus. Maar ook het gewone werk moet doorgaan. De Defensieministers van de NAVO bespreken vandaag de crisis tijdens een beveiligde videoconferentie.

Medische middelen

Met onder meer gezamenlijk luchttransport zorgde het bondgenootschap dat al tonnen medische middelen bij bondgenoten zijn afgeleverd. De NAVO heeft een belangrijke coördinerende rol als het gaat om steunaanvragen en het hulpaanbod binnen de alliantie.

Financiële middelen

Zo zorgden Nederland, Hongarije, Noorwegen, Slovenië en Amerika voor medische en financiële steun aan jongste NAVO-bondgenoot Noord-Macedonië en doneerde Luxemburg beschermingsmateriaal aan Spanje. Deense ventilatoren en een veldhospitaal staan klaar voor Italië en Turkije levert spullen aan Spanje, Italië en landen rond de Balkan.

Versimpelde procedures

Om benodigd materiaal snel af te leveren maakt de NAVO gebruik van versimpelde procedures voor zogeheten Rapid Air Mobility. De ministers van Buitenlandse Zaken maakten eerder deze maand het op deze makkelijke manier spullen transporteren mogelijk.

Hergebruik duikapparatuur

Bondgenoten delen ook hun medische kennis en schaarse ziekenhuiscapaciteit. Verder wordt gewerkt aan innovatieve oplossingen zoals 3D-geprinte beademingsapparaten en hergebruik van duikapparatuur als ventilatiemaskers.

Onzichtbare corona-vijand

Volgens minister Ank Bijleveld-Schouten is het belangrijk gezamenlijk op te treden tegen de onzichtbare corona-vijand. “Als we dat met elkaar doen, staan we sterker in de strijd tegen dit Coronavirus. Dit virus raakt ons allemaal.”

NAVO taken gaan door

Maar pandemie of niet, ook de vaste NAVO-taken moeten doorgaan. De Defensieministers benadrukten dan ook dat er aandacht moet blijven voor training, verdediging en afschrikking. De gezondheidscrisis mag geen veiligheidscrisis worden, zo is de boodschap. Missies in bijvoorbeeld Afghanistan en Irak gaan gewoon door, al is het vanwege COVID-19-maatregelen in afgeslankte vorm

Toename desinformatie

De NAVO-ministers stelden ook de toename van desinformatie aan de orde. Veel staten en niet-statelijke actoren misbruiken de pandemie voor het verspreiden van schadelijk nep-nieuws. Om dat te bestrijden moeten bondgenoten nauw samenwerken. Belangrijk is om continu het eerlijke verhaal te vertellen.

Tekst: Navo/MinDef
Afbeelding: AVDD

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: