22 juni, 2024
BuitenlandMotivatie en vertrouwen reden succes van Project Taurus

Motivatie en vertrouwen reden succes van Project Taurus
M

Motivatie en wederzijds vertrouwen. Dat zijn volgens een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) de 2 belangrijkste redenen van het succes van Project Taurus. Dit is de internationale samenwerking tussen Duitse en Nederlandse militairen in de Duitse 1. Panzerdivision.

Duitsland Instituut Amsterdam

De resultaten werden vandaag gepresenteerd tijdens het online Culturele Interoperabiliteit Symposium van Defensie, het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) en de RuG. Hierbij stond de vraag centraal wat civiele en militaire organisaties kunnen leren over de samenwerking binnen de Duits-Nederlandse eenheid. De RuG deed liefst 4 jaar onderzoek naar de Duitse en Nederlandse troepen.

Culturele overeenkomsten

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen was een van de initiatiefnemers van het onderzoek. Hij was op dat moment nog commandant van 43 Gemechaniseerde Brigade. Hij zegt vandaag: “De samenwerking binnen Taurus is uniek binnen Europa en de NAVO. En de onderzoeksresultaten bevestigen dat het een goede match is. De culturele overeenkomsten en verschillen vormen daarvoor een belangrijke basis die is bestendigd in de afgelopen jaren.”

Persoonlijke ontwikkeling

Een van de belangrijkste factoren voor een succesvolle samenwerking is dat iedereen er van overtuigd moet zijn dat de samenwerking kansen biedt voor persoonlijke ontwikkeling. Deze is voor de groei van de organisatie noodzakelijk. De RuG raadt dan ook deze ervaringen te verspreiden.

Bekwaamheid en integriteit

Daarnaast blijken vertrouwen in de bekwaamheid, integriteit en goede intenties van de ander van groot belang voor het creëren van een gemeenschappelijke groep. Wel zouden de verschillende groepen vaker face-to-face samen kunnen komen, zowel tijdens het werk als privé.

Militair zijn verbindt

De verschillen tussen de Duitse en Nederlandse militairen worden vooral als een verrijking gezien. Zo werken de Duitsers iets gestructureerder, waar de Nederlanders iets flexibeler zijn. Het feit dat beide groepen militair zijn, zorgt juist voor saamhorigheid.

Tekst: Defensie / Redactie ODB

Foto: AVDD / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: