Montenegro en de 28-NAVO-lidstaten ondertekenden donderdag 19 mei jl. het protocol waardoor het kleine Balkanland kan toetreden tot de militaire alliantie. “Een historische dag”, blikte NAVO-chef Jens Stoltenberg woensdag vooruit.
Pas nadat alle parlementen het protocol hebben geratificeerd mag Montenegro zich volwaardig lid noemen. Tot die tijd schuift het land aan als waarnemer. De ceremonie wordt donderdag bijgewoond door de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken en de Montenegrijnse premier Milo Djukanovic.
De Amerikaanse NAVO-ambassadeur Douglas Lute sprak woensdag van een belangrijke stap. “Het is een signaal dat de deuren openstaan. Ook Bosnië, Macedonië en Georgië bewandelen hetzelfde pad naar lidmaatschap.”
Rusland heeft forse kritiek geuit op de aanstaande toetreding van Montenegro tot de NAVO en stelt dat die destabiliserend werkt. Montenegro heeft ruim 600.000 inwoners en een leger van slechts 2000 man. Politiek gezien laat de NAVO aan Moskou weten dat ze uit kan breiden in welke richting het haar schikt, ongeacht of daarbij Russische belangen in het gedrang komen.
Met de toevoeging van Montenegro is de alliantie beetje bij beetje bezig Rusland de toegang tot de Middellandse Zee te ontnemen. De hele noordkant van de Middellandse Zee – bestaande uit Spanje, Frankrijk en Italië – hoort al bij de NAVO.
De zuidkant weliswaar niet, maar geen van de Noord-Afrikaanse landen onderhoudt noemenswaardig goede verbindingen met Moskou. Ook Libië na de val van Khadaffi niet meer. En omdat naast Griekenland ook Kroatië, Albanië en binnenkort Montenegro bij de NAVO horen, heeft de alliantie ook de controle over de hele Adriatische Zee.
bron NAVO/De Telegraaf/HP/redactie