28 mei, 2024
BuitenlandMontenegro 29ste NAVO Lid

Montenegro 29ste NAVO Lid
M

Het kleine Balkanland Montenegro staat klaar om het 29e lid van de NAVO te worden. De laatste nog openstaande hobbels zijn vrijdag 27 november jl. opgelost.

Dat meldt de persdienst van het militaire bondgenootschap. Bij de NAVO-ministersbijeenkomst komende dinsdag en woensdag kan het land de officiële uitnodiging voor toetreding verwachten.

Montenegro was een deelrepubliek van het voormalige Joegoslavië. Later vormde Montenegro een confederatie met Servië. Daar stapte het in 2006 weer uit en werd het onafhankelijk. Het telt ongeveer 600.000 inwoners.

Rusland heeft een mogelijke toetreding van Montenegro tot de alliantie schadelijk voor de Europese veiligheid genoemd. Het lidmaatschap Montenegro van de alliantie zou ook ‘een verdere klap zijn‘ voor de al vertroebelde verhoudingen tussen Rusland en de NAVO, aldus een woordvoerder van het Kremlin eerder deze week.

De militaire kant van de zaak wuifde hij weg. ”Het Montenegrijnse leger telt ongeveer tweeduizend man. Dat roept de vraag op welke extra veiligheid het land de NAVO kan brengen”, aldus Ruslands woordvoerder.

Bron: NAVO/NU.nl

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: