Nederland blijft deelnemen aan de internationale strijd tegen terreurnetwerk ISIS. De trainingsmissie (150 man) in Irak wordt verlengd tot eind 2017. Daarnaast zal een Nederlands marineschip dit najaar voor de kust van Libië dienen als trainingslocatie voor de Libische kustwacht. De ministerraad heeft daartoe besloten.
In brieven aan de Tweede Kamer schrijft het kabinet over de toegenomen onveiligheid en instabiliteit in de wereld, vooral in de regio’s ten oosten en ten zuiden van Europa. De gevolgen daarvan zijn ook te merken in de Nederlandse samenleving.
Nederland maakt sinds oktober 2014 deel uit van de internationale coalitie tegen ISIS. Dankzij de inspanningen van het Iraakse leger, de Koerdische Peshmerga en luchtaanvallen van de coalitie heeft ISIS veel terrein verloren in Irak en Syrië. De trainingen van de coalitie aan de Iraakse en Koerdische eenheden zijn hierbij van grote waarde gebleken. Maar de strijd is nog niet gestreden, constateren de ministers Koenders van Buitenlandse Zaken, Hennis van Defensie en Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
Nederland blijft daarom bijdragen aan de trainingen in Irak. De Iraakse strijdkrachten en de Peshmerga richten zich de komende periode met steun van de internationale coalitie op de bevrijding van Mosul, de grootste stad die ISIS nog onder controle heeft. Ook blijven Nederlandse militairen de force protection verzorgen van de Belgische F-16’s die deelnemen aan de luchtcampagne. Verder biedt Nederland een tankvliegtuig aan om gevechtsvliegtuigen die tegen ISIS worden ingezet, in de lucht bij te tanken.
Het kabinet heeft ook besloten om in de internationale wateren voor de kust van Libië een bijdrage te leveren aan de maritieme EU-operatie Sophia. Die missie is onder meer gericht tegen mensensmokkel-netwerken die migranten via de Middellandse Zee op illegale wijze naar Europa vervoeren. Een goed functionerende Libische kustwacht is van groot belang om die stromen te controleren en mensenlevens te redden. Nederland zet daarom van medio oktober tot medio december het amfibisch transportschip Zr. Ms. Rotterdam in als platform ten behoeve van training van de Libische kustwacht en marine.
Ook de opgelopen spanningen aan de oostflank van Europa vragen om inzet van de krijgsmacht. Het kabinet neemt de bondgenootschappelijke solidariteit zeer serieus en heeft daarom besloten militairen te leveren aan een door Duitsland geleide battle group in Litouwen. Deze inzet maakt deel uit van de vooruitgeschoven aanwezigheid van de NAVO in de Baltische staten en Polen. De precieze omvang van de eenheid moet nog worden bepaald.
Het kabinet heeft verder aangekondigd op korte termijn besluiten te nemen over de wijze waarop de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in Mali (MINUSMA) in 2017 wordt vormgegeven en over de verlenging van de NAVO-missie in Afghanistan (Resolute Support).