10 oktober, 2024
BuitenlandMisbruik in het Amerikaanse leger, een groot probleem

Misbruik in het Amerikaanse leger, een groot probleem
M

Kori Cioca is in de afgelopen maanden het gezicht geworden van een onzichtbare oorlog. Tijdens haar militaire dienst bij de Amerikaanse kustwacht werd ze in 2005 bruut verkracht door een onderofficier en jarenlang hield ze dit stil. Ze dacht dat ze een uitzondering was: gewoon de verkeerde man ontmoet. Niet meer. Het leger is rot, zegt ze in een interview met het dagblad NRC.

Misbruik in het leger is een enorm probleem in de VS en uit cijfers blijkt dat het alleen maar erger wordt. Een commissie binnen het Huis van Afgevaardigden nam vorige maand een nieuwe stap om hier iets aan te doen.

Hoe grootschalig is het seksueel misbruik? Volgens schattingen van het Pentagon zouden er zo’n 26.000 militairen – zowel mannen als vrouwen- misbruikt kunnen zijn. En dat is dan nog alleen vorig jaar.  In 2011 was het nog 19.000 gemelde misdaden. Dit zou blijken uit een anonieme enquête onder militair personeel, schrijft persbureau AP.  20% van de vrouwen en 1%  van de mannen heeft ooit te maken gehad met seksueel geweld.

Het aantal zaken dat ook daadwerkelijk wordt gemeld, steeg met 6%  tot 3.374 in 2012. Maar nog vele duizenden slachtoffers willen niet naar buiten treden over misbruik, ook al is de regering met verschillende hulpprogramma’s begonnen om deze misdaden tegen te gaan, en om slachtoffers te beschermen.

Kori Cioca deed dit enige tijd geleden al wel. Zo was ze een van hoofdpersonen in de spraakmakende documentaire The Invisible War uit 2012, die door recensenten lovend werd ontvangen en zelfs een Oscarnominatie kreeg voor beste documentaire.

Kori vertelt over de bewuste verkrachting door een onderofficier in 2005, op een basis in Michigan. Ze was daar de enige vrouw. Ze zegt dat het allemaal begon met een tik op haar billen wanneer de onderofficier langsliep. Maar hij werd steeds gewelddadiger, belde haar dag en nacht en bespuugde haar. In december werd ze in zijn werkkamer gewelddadig verkracht. Hij dacht dat hij God was. Ik besloot hem te negeren, en dacht dat mijn uniform me zou beschermen.”

“Het Amerikaanse leger is rot” Misstanden worden toegedekt, officieren en onderofficieren  beschermen elkaar, vertelt ze. “We kunnen geen problemen gebruiken”, had een commandant haar gezegd toen ze melding besloot te maken van de verkrachting. Op een gegeven moment kreeg ze een document voorgelegd om te tekenen: of ze even wilde bevestigen dat ze vrijwillig seks had gehad met de onderofficier. Ze weigerde dat en hoorde later dat niet de onderofficier, maar zíj aangeklaagd zou worden? Wegens smaad!  Ik wist in mijn legertijd niet eens dat deze misdaden vaker voorkwamen. Dat maakt me zo kwaad: door het onderwerp onbespreekbaar te houden, legt het leger de schaamte bij de slachtoffers. De verkrachters en aanranders zouden die schaamte moeten voelen.”

Voor de regering in Washington is het genoeg geweest. Een commissie binnen het Huis van Afgevaardigden stemde, met brede steun van Democraten en Republikeinen, in met nieuwe wetgeving om het schrijnende seksuele geweld aan te pakken. De wet moet ervoor zorgen dat van militaire commandanten de macht wordt afgepakt om veroordelingen in misbruik- en verkrachtingszaken terug te draaien. In de wet staat ook dat iedereen die schuldig wordt bevonden aan een seksgerelateerde misdaad een straf krijgt die, op zijn minst, ontslag uit militaire dienst of oneervol ontslag omvat.

Met het voornaamste onderdeel, het wegnemen van de macht veroordelingen terug te draaien, hoopt de regering slachtoffers het vertrouwen te geven dat er gevolgen zijn voor het begaan van een dergelijke misdaad en dat ze zelf geen negatieve gevolgen ondervinden. Mooi, zei onder andere de democratische afgevaardigde Jackie Speier in een reactie, maar het is nog niet genoeg.

Bron: NRC/Frank Huiskamp

 

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: