23 mei, 2024
BuitenlandMilitairen verlenen hulp tijdens storm Fiona

Militairen verlenen hulp tijdens storm Fiona
M

De orkaannoodhulpoefening van Defensie die 15 september startte in het Caribisch gebied, is een echte inzet geworden. De lokale autoriteiten van Saba, Sint Eustatius en Sint-Maarten hebben Defensie gevraagd bijstand te verlenen vanwege de passage van de zware storm Fiona. Die gaat naar verwachting gepaard met veel regen, harde windstoten en daarmee schade en hinder.

Saba

Saba heeft Defensie gevraagd te ondersteunen bij het opruimen van terreinen en het vrijmaken van wegen. Ook is er behoefte aan ondersteuning bij kleine herstelwerkzaamheden, zowel voor als na de stormpassage. Saba heeft een beperkte infrastructuur waardoor belangrijk is wegen snel vrij te krijgen voor de hulpdiensten. Op het Bovenwindse eiland zijn ruim 30 mariniers en een militair verpleegkundige aanwezig.

St Eustatius

Op Sint Eustatius leveren militairen mogelijk ook noodhulp. Door de verwachte regen en wind is er kans op schade aan gebouwen. Het gevaar voor de inwoners komt daarnaast met name van modderstromen, wateroverlast en aardverschuivingen. Defensie levert een adviseur om de samenwerking met de lokale autoriteiten soepel te laten verlopen. Verder treden waar nodig ruim 30 mariniers op met de politie en de brandweer.

St Maarten

Daarnaast is op Sint Maarten zachte militaire bijstand aangevraagd en toegekend. Defensie gaat daar met voertuigen en personeel de politie ondersteunen.De militairen zijn al op de Bovenwindse Eilanden om het leveren van noodhulp bij een orkaanpassage te trainen. Als de situatie het toelaat pakken de eenheden uit Aruba, Curaçao en St. Maarten (delen van) training Windward Express weer op.

Bron: Mindef / Redactie ODB
Foto: AVDD / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: