16 juli, 2024
BuitenlandMilitaire Wereldspelen In China

Militaire Wereldspelen In China
M

Onder het oog van president Xi Jinping zijn in de Chinese miljoenenstad Wuhan de Militaire Wereldspelen (MWS) afgelopen maandag 20 oktober uit de startblokken geschoten. Aan deze variant op de ‘Olympische Spelen’ doen circa 10.000 topsporters uit 105 landen mee, onder wie circa 160 Nederlanders.

Openingsceremonie
Zoals van China verwacht mag worden, was de openingsceremonie met microscopische precisie geregisseerd. Muziek, dans, parades, lichtshows, toespraken: het publiek werd onder het bijzondere motto Military Glory, World Peace getrakteerd op een even wervelende als kleurrijke show.

Indringend
China spaart kosten noch moeite om de eens in de 4 jaar te houden Wereldspelen tot een succes te maken. Kriskras door de smetteloze metropool Wuhan (12 miljoen inwoners) verrezen sportcomplexen, daarbuiten een 4-sterren atletendorp. Opvallen doen ook de veiligheidsmaatregelen. Die mogen indringend heten.

Fanatiek en enthousiast
De start van de Nederlandse atleten was allesbehalve vals. De wielrensters luitenant-ter-zee Alicia Verhagen en luitenant Wenda Zuidam (landmacht) finishten als respectievelijk 12e en 16e op de tijdrit, geen gek resultaat volgens teammanager kapitein Berry Hoedemakers. ”Alicia en Wenda zijn niet van het niveau Marianne Vos, maar zijn wel fanatiek en enthousiast. Bovendien doen ze wekelijks aan wedstrijden mee.”

Geen teleurstelling
“Hun concurrenten zijn echter in dienst van commerciële wielerploegen, terwijl Alicia en Wenda ‘gewoon’ bij Defensie werken en zijn niet gevrijwaard van uitzendingen. Toch horen ze vanwege hun niveau thuis op de Wereldspelen. Bovendien zijn ze militair. Dat ze op de tijdrit geen medaille hebben behaald, is geen teleurstelling” aldus de teammanager.

Alles gegeven
Ook wielrenner sergeant 1 Jeroen Koorn (landmacht) liet zich van zijn goede kant zien. In een ijzersterk veld met internationale toppers trapte hij zich in de individuele tijdrit (32 km) met een gemiddelde snelheid van 46 km/u in de top 20. Koorn: “Ik heb in de warmte alles gegeven, maar een hogere plaats zat er niet in.”

Maximaal haalbare
Kapitein Luuk Nissen (landmacht) besloot de tijdrit met een 27e plaats. Volgens Hoedemakers voor hem het maximaal haalbare. “Ik hoop dat de Nederlandse ploeg zijn niveau in de wegwedstrijden van komende week kan handhaven.” De Wereldspelen duren tot 29 oktober 2019.

Bron: Mindef
Foto: AVDD

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: