17 juli, 2024
BuitenlandNederland wil 'militair Schengengebied'

Nederland wil ‘militair Schengengebied’
N

De obstakels voor grensoverschrijdend militair transport in Europa moeten verdwijnen. Dat komt de reactietijd van de strijdkrachten ten goede. Minister Hennis vindt het positief dat de EU en de NAVO sinds december 2016 stappen hebben gezet om de samenwerking te verdiepen en te verbreden. Wat Nederland betreft, gaan de organisaties nog meer samenwerken, bijvoorbeeld op het gebied van militair transport. De minister lichtte vandaag in Brussel het Nederlandse initiatief toe tijdens de vergadering van NAVO-defensieministers.

Tijdrovende aanvraagprocedures

Militaire transporten van het ene naar de andere Europese land kosten nu soms nog erg veel tijd vanwege technische, logistieke en financiële obstakels, zoals complexe en tijdrovende aanvraagprocedures voor vergunningen. Dit is onwenselijk, want “we moeten snel kunnen verplaatsen naar elke plek waar een dreiging is”, aldus de minister. Zij pleit daarom voor het creëren van een ‘militair Schengengebied’ in Europa, waarbinnen militairen en materieel in Europa zeer snel kunnen verplaatsen zonder hinder van grenzen en administratieve procedures. Van dit ‘militair Schengen’ zouden alle NAVO-bondgenoten en EU-landen deel moeten uitmaken.

Expertise en ervaring

De NAVO en de EU moeten samenwerken om obstakels voor grensoverschrijdend transport weg te nemen. Het bondgenootschap heeft expertise en ervaring op het gebied van militair transport, terwijl de EU bevoegdheden heeft op het gebied van douanezaken en het transport van gevaarlijke stoffen. De minister: “Het is van belang militair transport in Europa centraal te coördineren, om er zeker van te zijn dat eenheden en materieel op het juiste moment op de juiste plek zijn, ongeacht of zij in EU of NAVO-verband worden ingezet.”

Positieve reacties

Hennis heeft de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor buitenland- en defensiebeleid Frederica Mogherini, het hoofd van het Europees Defensie Agentschap Jorge Domecq en de Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken om de administratieve obstakels weg te nemen en procedures te vereenvoudigen. Een aantal landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, en zelfs het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben al positief gereageerd op dit verzoek.

Bron Mindef

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: