22 mei, 2024
BuitenlandMedvedev: "Grondoffensief in Syrië betekent start van nieuwe wereldoorlog"

Medvedev: “Grondoffensief in Syrië betekent start van nieuwe wereldoorlog”
M

Als buitenlandse troepen een grondoffensief starten in Syrië dan dreigt een derde wereldoorlog. Dat zegt de Russische premier Medvedev in een interview met de Duitse krant Handelsblatt, dat vrijdag 12 februari gepubliceerd werd. In het bewuste interview schuwt Medvedev zijn opmerkelijke uitspraken over onder meer de huidige vluchtelingencrisis niet.

Een grondoffensief betekent meestal de start van een langdurige oorlog“, aldus Medvedev. Hij gaf duidelijk aan dat “alle partijen bereid moeten zijn om aan tafel te gaan voor onderhandelingen, eerder dan een nieuwe wereldoorlog te ontketenen.

De Amerikanen (lees NAVO red.) en onze partners in de Arabische wereld moeten daar goed over nadenken: willen ze wel een permanente staat van oorlog? Denken ze echt dat ze zo’n oorlog snel zouden winnen? In de Arabische wereld is dat onmogelijk, met een conflict van die orde“, zegt Medvedev daarover, doelend op de recente oorlogen in Irak en Afghanistan.

Saudi-Arabië heeft recent het idee geopperd om grondtroepen naar Syrië te sturen, in het kader van de internationale coalitie tegen terreurgroep IS. Het Pentagon heeft openlijk zijn steun uitgesproken voor dat idee. Donderdag jl. zaten de hoofdrolspelers in het Syrische conflict in München bijeen. Rusland wilde en kreek een zeer broos, staakt-het-vuren, terwijl het land momenteel nog het offensief van het regime steunt.

Ook voor bondskanselier Merkel is Medvedev in hetzelfde interview niet bepaald mals. Hoewel hij haar niet rechtstreeks aanvalt, noemt hij de Europese asielpolitiek, die hij onrechtstreeks toeschrijft aan de Duitse bondskanselier, in het algemeen “simpelweg dom“.

Het was een dom idee om de poorten naar Europa wagenwijd open te zetten en iedereen die bij jullie wou komen leven simpelweg uit te nodigen. Het Europese migratiebeleid heeft totaal gefaald. Had niemand zich dat enkele jaren geleden al kunnen realiseren?“, vraagt Medvedev zich retorisch af.

Bij jullie zitten er nu veel Syriërs en mensen uit de buurlanden. Maar wie zijn die mensen eigenlijk? Er zullen wel mensen bijzitten die gevlucht zijn voor de oorlog. Maar wat komen ze zoeken? Een nieuw leven maar natuurlijk ook financiële hulp van de Europese Unie.

Als laatste gaf De Russische premier aan “veel belang te hechten aan een menselijke aanpak” en dat hij “de vluchtelingen gerust wil helpen”. “Maar in de groep vluchtelingen zitten ook veel mogelijke misdadigers, die naar Europa komen met de missie om het continent kapot te maken. Ze wachten tot ze die opdracht krijgen, om vervolgens te handelen als robotten.

bron: Deredactie.be/Handelsblatt
bron: Kirsten Sokol

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: