22 juli, 2024
BuitenlandMark Rutte Benoemd tot Secretaris-Generaal van de NAVO

Mark Rutte Benoemd tot Secretaris-Generaal van de NAVO
M

Op woensdag 26 juni 2024 heeft de Noord-Atlantische Raad met 32 lidstaten unaniem besloten om de Nederlandse premier Mark Rutte te benoemen tot de volgende secretaris-generaal van de NAVO. Hij volgt Jens Stoltenberg op.

Nieuwe Rol voor Rutte

Mark Rutte zal zijn nieuwe functie als secretaris-generaal op zich nemen vanaf 1 oktober 2024, wanneer de termijn van Stoltenberg afloopt. Stoltenberg heeft tien jaar aan het roer van het Bondgenootschap gestaan.

Wat is de NAVO?

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) is een militair defensief bondgenootschap, opgericht in 1949. Lidstaten beloven elkaar te verdedigen in geval van een aanval, zoals vastgelegd in artikel 5 van het verdrag. Het hoofdkwartier van de NAVO bevindt zich in Haren, nabij Brussel.

Over Mark Rutte

Mark Rutte, geboren op 14 februari 1967 in Den Haag, is een prominente Nederlandse politicus. Sinds 14 oktober 2010 is hij minister-president van Nederland en minister van Algemene Zaken, en daarmee de langstzittende minister-president in de Nederlandse geschiedenis. Van 2006 tot 2023 was hij politiek leider van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD).

Tekst: NAVO / Wiki / Redactie ODB
Afbeelding: NAVO / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: