23 juni, 2024
BuitenlandMariniers Voor Grote NAVO Oefening Naar Roemenië

Mariniers Voor Grote NAVO Oefening Naar Roemenië
M

Ruim 200 mariniers vertrokken afgelopen week naar Roemenië om mee te doen aan de NAVO oefening Noble Jump. De eenheid maakt dit jaar onderdeel van het snelst inzetbare deel van de snelle reactiemacht van de NAVO, de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). De mariniers oefenen de komende periode onder andere hoe we met onze bondgenoten zo snel mogelijk naar een gebied kunnen afreizen om daar samen met de andere NAVO partners te worden ingezet. 

In 2017 levert Nederland het 11de raiding squadron (een compagnie) van het korps mariniers aan de VJTF. Deze eenheid vormt de lichte infanterie compagnie van de snelle reactiemacht. Dit betekent dat zij expeditionair voor de grote troepeneenheid uitgaan. Voor inzet in de VJTF is lichte infanterie eenheid uitgebreid met onder andere een mortiersectie, een snipersectie, genisten en een fire support team. Ook hebben de mariniers medische afvoercapaciteit en een logistieke ondersteuningseenheid. Het raiding squadron maakt deel uit van het Brits bataljon van de Grendier Guards. Naast Nederland en Groot-Brittannië leveren ook verschillende andere NAVO lidstaten eenheden aan de VJTF.

De veiligheidssituatie in het oostelijke deel van het NAVO verdragsgebied is de afgelopen jaren aanzienlijk verslechterd. De NAVO heeft meer dan twee decennia gestreefd naar een partnerschap met Rusland gebaseerd op respect voor het internationaal recht en wederzijds vertrouwen. Rusland heeft echter voor een andere koers gekozen. Ondanks dat de NAVO en Nederland er alles aan doen om in gesprek te blijven, is het wel genoodzaakt om ook militair te reageren op deze nieuwe veiligheidssituatie. Zo maakt de NAVO duidelijk dat een schending van het  verdragsgebied niet zal worden geaccepteerd en stelt het bondgenootschap de oostelijke NAVO-landen gerust .

Bron Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: