14 juli, 2024
BuitenlandMarine Etablissement Thuisbasis EU-vergaderingen

Marine Etablissement Thuisbasis EU-vergaderingen
M

Het Marine Etablissement Amsterdam (MEA) is de eerste helft van volgend jaar de thuisbasis voor de zo’n 150 vergaderingen van EU-ambtenaren. Nederland is het eerste half jaar van 2016 voor de 12e keer voorzitter van de Europese Unie.

Vanmiddag ondertekenden secretaris-generaal van Defensie Erik Akerboom en zijn collega van Buitenlandse Zaken Renee Jones-Bos het convenant waarin de beschikbaarheid van het MEA is geregeld. Tijdens het Nederlands voorzitterschap komen er naar verwachting zo’n 20.000 tot 25.000 delegatieleden en honderden journalisten naar Amsterdam.

Tijdelijke paviljoens

marine-etablissement AmsterdamDe omvang van de EU-enclave ligt in het document vast. Naast het Evenementencentrum op het MEA bestaat die uit het sport- en exercitieveld. Daarop verrijzen tijdelijke paviljoens. De bezoekers maken ook gebruik van nutsvoorzieningen. De enclave wordt, overeenkomstig het besluit van de Ministerraad, gratis ter beschikking gesteld. De kosten voor extra voorzieningen en verbouwingen zijn voor Buitenlandse Zaken, evenals gebruikskosten zoals gas en licht.

Het convenant bevat regelingen over het tijdelijke bedrijfsrestaurant dat Buitenlandse Zaken voor de medewerkers van het MEA bouwt en de verplaatsing van enkele andere voorzieningen. Tot slot zijn er tal van praktische afspraken vastgelegd over veiligheid, vergunningen en schoonmaak.

Bron : Rijksoverheid.nl

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: